
Vi har intervjuat Lise Korsgaard, biträdande direktör och kommunikationschef på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn (SMK), om hur de arbetat med publikutveckling och marknadsföring under de gånga årets pandemi. Lise medverkade på en av våra nätverksträffar i somras och gav en generös inblick i hur SMK ställt om under coronapandemin. Här erbjuder vi en del av insikterna från nätverksträffen, i intervjuform.
Lise Korsgaard har arbetat på SMK sedan 2011 med förmedling och kommunikation och leder bland annat arbetet med att skapa de informella eventen på museet, med intentionen att skapa en relation mellan besökarna och muséets konstsamling, att nå nya grupper av besökare och skapa en starkare koppling mellan SMK och Köpenhamn.
Vad har ni gjort för att behålla publikens engagemang under pandemin?
Vi har från början satsat mycket på att utveckla ett digitalt utbud och kunde därför fortsätta att bjuda in till en värld av konst - trots att museet var stängt för allmänheten i tre månader under våren. Lyckligt nog har vi en otroligt bra grund att stå på för de här insatserna genom museets samling online, SMK Open ( https://open.smk.dk/ ), som vi lanserade i november 2019.
Med vår stora databas som utgångspunkt, kunde vi skapa ett brett utbud av digitala satsningar och experiment - till exempel digitalt undervisningsmaterial, en serie av filmer som förflyttar tittaren nära de enskilda verken - och ett nytt digitalt samtalsformat på Zoom, som vi kallar SMK SammenKunst.
Vi bestämde oss redan från början att experimentera och prova flera olika saker. Vi prioriterade att göra ett stort antal digitala satsningar och på det sättet lyckades vi upprätthålla en närvaro och dialog med publiken även om museet stängdes.
Hur har publiken responderat på era aktiviteter och arrangemang under året?
Vi har fått stor uppmärksamhet och positiv respons på våra digitala initiativ. Stängningen av museet bidrog till att skapa medvetenhet om den positiva berättelsen, att vi har utvecklat en digital tillgång till museets samling. Vi fick mycket uppmärksamhet för det - och mycket positiv feedback, både direkt från användarna, men också från media som under lockdown var väldigt intresserad av berättelser som handlar om hur man kan arbeta med kulturupplevelser i digitalt format.
Vi har mött rörande respons direkt från användarna om hur värdefullt det är att det blev möjligt att uppleva museets samling och att ta del av utbudet på SMK - även om man sitter hemma i sin egen soffa långt ifrån det fysiska museet. Vi har också fått många fina samtal om att vi bör prioritera den här typen av upplevelser och initiativ även efter Coronapandemin.
Vilken har varit den största utmaningen för er sedan ni öppnade museet i somras?
Vi blev positivt överraskade över hur bra det har gått att öppna museet men vi har två utmaningar. För det första, till följd av Corona är det inte särskilt många internationella turister i Köpenhamn vilka vanligtvis utgör 50 procent av våra besök under ett år. Det märker vi naturligtvis när vi tittar på besökssiffrorna, att en stor del av vårt kundunderlag saknas. Detta kommer ha stor inverkan på vår ekonomi - särskilt om det fortsätter på lång sikt.
En annan utmaning är att det i vissa av våra specialutställningar inte finns tillräckligt med kvadratmeter för att rymma alla de besökare som vi förväntar oss gärna vill komma och se utställningen. Det finns helt enkelt inget utrymme när alla riktlinjer angående avstånd etc. måste följas (vilket de naturligtvis måste). Det innebär att det blir svårt att rent fysiskt ta emot de som vill besöka oss - och som vi (igen) ekonomiskt är beroende av att de kommer.
Dock, har det fått den positiva konsekvensen att vi förlänger öppettiderna och att vi arbetar dedikerat med att utveckla ett bättre och smidigare flöde för besökarnas hela museiupplevelse.

En bild från konceptet SMK Fridays, som fått ställas in under pandemin.
Hur har pandemin förändrat ert sätt att arbeta och har pandemin också inneburit nya möjligheter för SMK?
Pandemin medför att vi fortfarande arbetar väldigt mycket hemma och vår arbetsdag har därför förändrats avsevärt mot bakgrund av Corona. Det är svårt, och vi börjar i stor utsträckning sakna den social kontakten och dynamiken och energin det ger att vara samlade alla tillsammans på en arbetsplats. Men det också innebär att den enskilda medarbetaren nu har större flexibilitet och möjlighet att skapa en bättre balans mellan arbete och privatliv än vad man normalt har möjlighet till.
För museet innebär de många digitala experimenten, som vi kastade oss in under våren, att vi på kort tid har lärt oss riktigt mycket om hur vi framöver kan fortsätta utveckla en tillgänglighet till museet och vår samling, så att människor som befinner sig långt borta från det fysiska museet, fortfarande kan ta del av konstsamlingen i en eller annan form. Den delen är full av nya möjligheter som det är avgörande och viktigt att vi tar tag i och fortsätter utveckla de närmaste månaderna.
Dessutom gav Corona oss möjlighet att arbeta med vår konstsamling från ett högaktuellt perspektiv. Vi var tvungna att avbryta en stor specialutställning som var planerad för hösten 2020 och behövde snabbt komma på en ny satsning som kunde bli höstens stora programpunkt. Lösningen blev att utveckla ett spår i museets samling med stopp vid 25 konstverk, som alla - på mycket olika sätt - berättar historien om hur epidemier har förändrat konsten och världen genom tiden. Satsningen heter Intet som før, och det har varit en unik möjlighet att tvinga oss att se på vår samling med nya ögon.
Mot den bakgrunden är vi är övertygade om att vi kommer att arbeta på liknande sätt igen under de kommande åren.
Vilka är de största lärdomarna för er organisation under dessa månader?
Vi har lärt oss mycket - och mycket viktigt. Men det allra viktigaste är att vi har hittat ett sätt att skapa museiupplevelser på avstånd. En deltagare i vårt digitala utbud på SMK SammenKunst uttrycker det bäst:
”Det här får ni gärna göra igen. Och igen. Tusen TACK helt enkelt! Jag har flyttat till Ærø, och även om jag bor i en avlägsen del av Danmark vill jag vara med och titta på konst. Låt SMK förbli tillgängligt vid vattenkanten. ”
Vill du ta del av våra kommande nätverksträffar om publikutveckling? Läs mer här.