I det här passet ingår följande:
- Riksteatern: Vi tar scenkonstupplevelsen vidare i klassrummet
- Musikrådet – mer engagemang, delaktighet och inflytande från vår unga publik
- Demoner på biografen – hur talar man om dem?
Riksteatern: Vi tar scenkonstupplevelsen vidare i klassrummet
Medverkande: Anna Berg, dramaturg och Bengt Andersson, konstnärlig ledare, Barn och Unga, Riksteatern
Hur arbetar Riksteaterns för att underlätta för lärare och annan skolpersonal att samtala kring dans och teater hemma i klassrummet? Hör Riksteatern berätta om sin guide Att öppna nya världar (Karin Helander och Camilla Ljungdahl) som innehåller handfasta tips inför klassens för- och eftersamtal om såväl dans och teater.
Du kommer även få veta mer om en väl utarbetad metod för analyssamtal i föreläsningsform. Metoden riktar sig bland annat till skolpersonal och barnkulturgrupper och består av enkla nycklar för att kunna strukturera ett eftersamtal på ett bra sätt.
Utöver detta kommer Riksteatern presentera ett digitalt verktyg där elever själva har möjlighet att formulera sig kring sin scenkonstupplevelse.
Foto Anna Berg: Johan EL Eriksson
Foto Bengt Andersson: Maryam Barari

Musikrådet – mer engagemang, delaktighet och inflytande från vår unga publik
Medverkande: Anna-Carin Fogelqvist, projektledare UNGA Musik i Syd utvecklingscentrum och Matilda Ericsson, som driver musikteatern Lilla Vilda Teatern, samt elever från Sorgenfriskolan i Malmö.
Musik för, med och av barn och unga är ledord för oss, men hur ser det egentligen ut med barn och ungas närvaro i UNGA Musik i Syds verksamhet? I januari 2017 startade Utvecklingscentrum pilotprojektet Musikrådet som ska leda till att barnen får verktyg och möjlighet att träna på att uttrycka sig om musikföreställningar och de känslor de väcker. Musikrådet består för närvarande av 9 elever från årskurs 2, 5 och 7 på Sorgenfriskolan i Malmö. Eleverna har fått medverka i musik- och dramaworkshop samt utvärdera, diskutera, reflektera och belysa sådant de har sett och upplevt. Syftet är att skapa musik- och teaterambassadörer som för vidare sin kunskap till pedagoger, kulturombud på skolor och klasskompisar. Dessutom blir Musikrådet en expertgrupp som medverkar vid genrep, premiärer och utbudsdagar och får tycka till tillsammans med vuxna.
Elever från Sorgenfriskolan medverkar i programpunkten.
Läs mer på Musik i Syds hemsida (öppnas i nytt fönster).
Om de medverkande: Anna-Carin Fogelqvist, är projektledare för UNGA Musik i Syds Utvecklingscentrum. Dessutom är hon musiker och pedagog. Matilda Ericsson, skådespelare och dramapedagog som driver Lilla Vilda Teatern, en turnerande musikteater som spelar för barn och unga. Elever från Sorgenfriskolan i Malmö medverkar.
Foto: Andreas Larsson

Demoner på biografen – hur talar man om dem?
Medverkande: Linnea Fant, filmpedagog
Filmmediet kryper gärna in under huden på oss, vilket gör det till en bra utgångspunkt för samtal och reflektion. Många pedagoger vill arbeta mer med film i sin undervisning, eftersom filmen ger möjlighet att diskutera allmänmänskliga teman. Men olika verktyg behövs för olika typer av diskussioner och filmundervisning. Kultur i Väst har tagit fram en metodiksamling som hjälper pedagogen på ett konkret och enkelt sätt i detta arbete. Linnea Fant presenterar metodikerna.
Foto: Ann-Charlotte Rugfeldt Ferm
Programpunkten arrangeras av Kultur i Väst i samarbete med Riksteatern och Musik i Syd.