
För andra året i rad medverkar vi med flera programpunkter på det kulturpolitiska konventet 6-9 feb i Eskilstuna. Här får du bland annat träffa teamet bakom Hjässan är kal – ett nyskrivet dokumentärt körverk om och med män.
Hör mer om det treåriga projektet KOKO/kommunkoreograf som bygger på ett nära samarbete mellan kommunens olika förvaltningar och danskonstnärer som är intresserade av nya målgrupper och ett undersökande arbetssätt. Dessutom blir det panelsamtal om deltagande och kulturpolitik där vi ställer oss frågan om det går att styra mot ett ökat deltagande i kulturlivet?
Folk och Kultur är en plattform för inspiration, upplevelser och lärande där innehållet skapas i samverkan med inbjudna aktörer och representanter från hela kulturlivet, politiken, statliga myndigheter, organisationer, akademin och landets 21 regioner. En mötesplats för diskussion och nytänkande som sätter fokus på konsten och kulturens roll som motor och nav i ett hållbart och inkluderande samhälle.
Hela programmet för Folk och Kultur 2019
Programpunkter
PUBLIK OCH KULTUR: ETT PANELSAMTAL OM DELTAGANDE OCH KULTURPOLITIK
Onsdag 6 februari // Kl 13.00 - 14.00
Huvudarrangör: Kultur i Väst
Samarrangörer: Centrum för kulturpolitisk forskning vid Högskolan i Borås och Myndigheten för kulturanalys
Går det att styra mot ett ökat deltagande i kulturlivet? Vad betyder det? Vad är villkoren och förutsättningarna? Experter, forskare och tjänstemän samtalar om olika förhållningssätt kring deltagande i det offentliga konst- och kulturlivet. Hur ska kulturpolitikens mål om allas rätt att delta omsättas i praktiken på nationell, regional ochkommunal nivå. Ett samtal om kultur, demokrati och möjliga vägar framåt.
Seminariet inleds med ett anförande av Niels Righolt
Medverkande:
Niels Righolt, verksamhetsledare CKI – Centrum for Kunst & Interkultur
Sofia Lindström, fil dr KPC, Högskolan i Borås
Simon Strömberg, verksamhetsutvecklare för breddat deltagande, Kulturrådet
Medea Ekner, museiutvecklare
Moderator: Jenny Johannisson, utredare Myndigheten för Kulturanalys
HJÄSSAN ÄR KAL
Körcentrum Väst, Kultur i Väst
Torsdag 7 februari // Kl 10.00 - 11.00
Män berättar om – och sjunger om det!
Hjässan är kal är ett nyskrivet dokumentärt körverk om och med män. Verket är baserat på Annica Carlsson Bergdahls djupintervjuer med män mellan 48 och 73 år om vad som är viktigt i livet. Om hur det är att åldras, om tårar, svaghet och prestation. Om kärlek och glädje. Om barn och barnbarn.
Utifrån intervjuerna har poeten Lina Ekdahl skrivit sångtexter och tonsättaren Paula af Malmborg Ward komponerat musik. Till projektet hör också en vandringsutställning med bilder av Elisabeth Ohlson Wallin, texter och musik.
Hjässan är kal är en fortsättning på och en spegelbild av projektet Äggen är slut där samma upphovspersoner skildrar hur det är att vara kvinna och befinna sig i klimakteriet. Körverket Hjässan är kal uruppförs på Åbergs Plåt i Tidaholm 24 februari 2019.
I seminariet får du möta teamet bakom Hjässan är kal. Vi berättar om arbetet med projektet och vad det inneburit för de sjungande männen i Skaraborg. Du får också prova nån sång ur Hjässan är kal.
KULTURDRIVEN PLATSUTVECKLING – ATT ARBETA PRAKTISKT MED STRATEGISK AVSIKT
Torsdag 7 februari // Kl 14.30 - 15.30
Förvaltningen Kultur i Väst, Västra Götalandsregionen, presenterar två exempel på hur man arbetar med analyser av platsutveckling genom kulturarrangörer och sektorsövergripande arbete i enskilda kommuner.
Vi möter ofta strukturer där många aktörer drar nytta av kulturarrangörernas insatser men få formulerar värdet av deras engagemang. De ideella timmar som arrangörerna lägger ner för att få till stånd kulturarrangemang utgör grunden för vårt offentliga kulturutbud. Att arbeta för platsutveckling är oftast inte kulturarrangörens huvudsyfte men utan ett livligt kulturliv skapas inga attraktiva platser.
Vi presenterar erfarenheterna av att djupdyka i fem kommuners arrangörsstrukturer där vi framförallt lärt oss vikten av inte generalisera kommuners och arrangörers förutsättningar. Kunskapen om att kultur kan bidra till utveckling av en plats och öka kvaliteten i andra sektorer är inte tillräckligt spridd bland beslutsfattare.
Kultur i västs strategiska stöd till kommuner, föreningar och kreativa näringar innebär till dels ett lobbyarbete om kulturens värden. Istället för att konkurrera om resurser kan både kulturen och andra verksamheter som äldreomsorg, integration, skola och turism förmeras genom samverkan över sektorsgränser.
Hör om vårt stödjande arbete med bland annat tvärsektoriella kulturplaner i kommunerna och vad vi insett på vägen.
Medverkande: Helen Liljedal arrangörskonsulent, Eva Pettersson och Karin Lundmark, konsulenter kultur och samhällsutveckling
CONTEMPORARY DANCE - HOW DO WE CHOREOGRAPH OUR FUTURE?
Fredag 8 februari // Kl 10.00 - 11.00
A conversation about contemporary dance and its future. Together we highlight the conditions of the artform and the unique opportunities that exist within the field.
How do we create a sustainable ecosystem in the field of contemporary dance?
How do we progress at developing the artform contemporary dance at the same time as we create a sustainable infrastructure?
How can we cooperate with other organizations?
How can we in the best way take advantage of the interests of contemporary dance?
How can we create space for the contemporary dance’s position in society?
PARTICIPANTS:
Annelie Gardell, Artistic Director of Dansens Hus Stockholm
Pia Krämer, president of EDN (European Dancehouse Network)
Claire Parsons, Choreographer
Eyrun Thorhallsdottir, Consultant for dance, Kultur i Väst, President Dancenet Sweden
Emelie Johansson, dancer, choreographer and producer
The seminar is a cooperation between Dansens Hus, Danscentrum Riks and Danscentrum Stockholm.
KOKO/KOMMUNKOREOGRAF - EN MODELL FÖR DANSRESIDENS
Fredag 8 februari // Kl 13.00 - 14.00
DIS/Dans i Stockholms stad och län, Kulturförvaltningen Region Stockholm och Kultur i Väst, Västra Götalandsregionen
KOKO/kommunkoreograf är ett nationellt treårigt projekt under 2016-2018 med utvecklingsmedel från Kulturrådet. Det har drivits av DIS/Dans i Stockholms stad och län i syfte att stärka och utveckla strukturerna kring ett långsiktigt dansresidens i en kommun. KOKO/kommunkoreograf bygger på ett nära samarbete mellan kommunens olika förvaltningar och danskonstnärer som är intresserade av nya målgrupper och ett undersökande arbetssätt. KOKO/kommunkoreograf har ett delat ägandeskap mellan danskonstnären/dansgruppen och kommunen. Under dessa tre år har fem KOKO ägt rum. Det har utkristalliserats metoder och tillvägagångssätt för att kommunerna ska ha möjlighet att husera danskonstnärer i sin kommun. Även danskonstnärerna har fått definiera vilka resurser som behövs för att utvecklas i sitt konstnärskap. Dessa kunskaper och slutsatser har kokats ner i en metodhandbok som kommer att presenteras på Folk och Kultur.