Vi är nu Förvaltningen för kulturutveckling. Ny webbplats är under uppbyggnad.
MENY
Kultur i Väst
SÖK

2015 new meny

  • Det här arbetar vi med
    • Arrangörsutveckling
    • Barn och unga
    • Bibliotek
    • Jämställdhet
    • Kultur och samhällsutveckling
    • Tillgänglighet

    • Cirkus
    • Dans
    • Film och rörlig bild
    • Litteratur
    • Musik
    • Samtida konst, arkitektur, form och design
    • Teater
  • Fortbildning och evenemang
  • Publikationer
  • KULTURKATALOGEN VÄST
  • Kontakt
  • Press
  • Nyhetsbrev
  • Om Kultur i Väst
  • In english
  • Start
  • Fria kulturutövare
  • Mixed Minds 2019: odling som störning – det konstnärligas potential

Mixed Minds 2019: odling som störning – det konstnärligas potential

Under våren har vi sökt vi professionella konstnärer från alla konstfält, verksamma i Västra Götaland eller Halland, som vill delta i Mixed Minds konstnärliga labb maj–november med en intensiv workshop 15–22 september i Skibby, Danmark. Årets tema handlar om odling – men du måste vare sig ha gröna fingrar eller visa hur stor din kärlek till naturen är. Här handlar allt om att krocka sitt konstnärskap med andra utifrån en tematik. Mixed Minds är ett samarbete mellan Kultur i Väst, Västra Götalandsregionen och Art Inside Out, Region Hallands institution för konstnärliga residens.

Tema 2019: Odling som störning – det konstnärligas potential

I såväl urban miljö som på landsbygden har intresset för odling ökat närmast lavinartat. Kanske är det ett svar på en växande klimatkris där självhushållning blir en överlevnadsstrategi i en värld som i en rasande fart gör slut på sina resurser. I en pallkrage ryms hela världen. Den kan också fungera i en poetisk dimension där sprängd asfalt och återtagen natur breder ut sig. Mixed Minds 2019 vill utforska odling som störning – det konstnärligas potential. Kan vi hitta nya system och nytt ansvar i gränslandet mellan konstnärlig verksamhet och odling? Vi är nyfikna att titta på odling från alla håll, där begreppet kan innehålla botanik men också arkitektur, dramaturgi, rörelse, överlevnad, ekosystemtjänster, estetik och diskussioner kring hur vi vill använda våra gemensamma ytor. Processledare under labbet i Skibby är Malin Augustsson, trädgårdsmästare/designer.

Skibby – tillräckligt nära och tillräckligt långt borta

Platsen är vald enligt principen ”tillräckligt nära och tillräckligt långt borta”. Skibby är en plats vi inte vet så mycket om, men den ligger inom räckhåll. Vi lämnar inte allt för stora ekologiska fotavtryck när vi tar oss dit, samtidigt som vi på denna okända plats i någon mån kan tillåtas att återuppfinna oss själva.

Vem har kunnat söka?

Vi sökte professionella konstnärer verksamma i Halland och Västra Götaland från alla konstformer, till exempel musik, bildkonst, film, dans, teater, arkitektur, performance, litteratur, cirkus, ljudkonst, arkitektur, design – eller något annat. Det viktigaste är en nyfikenhet på att utforska samarbeten med konstnärer inom andra konstfält. En förutsättning har också varit att de antagna kan delta under alla träffar och det längre sammanhållna labbet den 15–22 september. I Skibby delar nästan alla rum samt är indelade i matlag för självhushållet.

Antagna konstnärer

Magnus Sjöbleke, Halmstad, konstnär, skulptur och ljud i kombination.
Susanne Westerberg, Varberg, Bildkonstnär.
Linda Spåman, Göteborg, illustration, performance, författare, konstnär.
Joanna Domañska, Göteborg, dansare, koreograf.
Marcel Gomez, Göteborg, dansare, koreograf.
Charlotta Grimfjord Cederblad, Göteborg, scenkonstnär.
Erik Dahl, Göteborg, kompositör och musiker.

Program och datum

Under våren träffas vi två gånger för att lära känna varandra i gruppen och få ingångar till tematiken. I Skibby samlas intryck från olika besök och arrangemang, som sedan bearbetas under hösten. Labbet avslutas med två offentliga presentationer, en i Göteborg och en i Halland.

8 maj: Introduktion
12 Juni: Miniworkshop
21 Augusti: Miniworkshop
5 september: Mixed Minds Konstnärssnack på Folkteatern
15–22 September: Workshop i Skibby, Danmark, även studiebesök i Köpenhamn med omnejd. Processledare under labbet är Malin Augustsson som är trädgårdsmästare/designer.
Oktober: Eget arbete
7 november: Presentation av labbet på Teater Halland
13 november: Presentation av labbet i Göteborg

Praktisk information

Ansökan: Ansökan var öppen tom 27 mars 2019
Besked om antagning: Besked till de antagna gavs under vecka 15.
Urval: Förtur ges till de som inte har deltagit i en Mixed Minds-workshop tidigare.
Antal platser: Sju personer antogs till labbet.
Detta ingår: Projektet står för deltagande i alla arrangemang, processledning, teknik, resa till Danmark, boende och mat.
Är du verksam i Halland? För frågor och information om du är verksam i Halland kontakta verksamhetsledaren Petra Johansson via email: petra.johansson [at] regionhalland.se eller telefon: 0729-86 72 30.

Om Mixed Minds

Mixed Minds är Kultur i Västs tvärkonstnärliga plattform. Här vill vi testa nya metoder för konstartsövergripande arbete där vi uppmuntrar till flexibilitet och interaktivitet mellan olika uttryck. Deltagarna tar intryck av en plats och ett tema för att tillsammans skapa nya uttryck.

Mixed Minds 2018 – änglar & dämoner
2019-03-04
|
2020-03-16
  • Facebook
  • Twitter
Kontakt
Eyrun Thorhallsdottir
konsulent dans
eyrun.thorhallsdottir@vgregion.se
070 349 21 56

Mixed Minds 2019 – deltagarna

Under våren har vi sökt vi professionella konstnärer från alla konstfält, verksamma i Västra Götaland eller Halland, som vill delta i Mixed Minds konstnärliga labb maj–november 2019 med en intensiv workshop 15–22 september i Skibby, Danmark. Årets tema handlar om odling – men man måste vare sig ha gröna fingrar eller visa hur stor ens kärlek till naturen är. Här handlar allt om att krocka sitt konstnärskap med andra utifrån en tematik. Mixed Minds är ett samarbete mellan Kultur i Väst, Västra Götalandsregionen och Art Inside Out, Region Hallands institution för konstnärliga residens. Här är en presentation av de sju deltagarna i Mixed Minds 2019!

 

Marcel Gomes, Göteborg, dansare, koreograf
Jag heter Marcel Gomes och jobbar främst med dans och media, men har ett stort intresse för egentligen alla typer av konstformer. Det ska bli spännande att lära sig ännu mer om hur man kan samarbeta mellan olika konstformer för att göra en starkare påverkan till att vilja få människor att förbättra sina levnadssätt.

 

Magnus Sjöbleke, Halmstad, konstnär, skulptur och ljud i kombination.
Magnus är en Göteborgare som råkar bo i Halland. Han tycker att mångfald är viktigt men är samtidigt lite insnöad. Han älskar färg och att gå på klippor.

 

Joanna Domañska, Göteborg, dansare, koreograf
Med Mixed Minds ser jag fram emot att jobba med konstformer och konstnärer som jag inte träffat förut. Det är inspirerande att börja en konstnärlig process någonstans där jag inte brukar göra det. Jag jobbar just nu med idén att använda mitt konstnärskap som en slags aktivism för att medvetandegöra frågor som klimat och hållbarhet. 

 

Charlotta Grimfjord Cederblad, Göteborg, scenkonstnär
Charlotta 
Smålänning som bor i Göteborg.
Älskar att prata konst.
Kan inte sluta.
Varit ute i världen

 

Erik Dahl, Göteborg, kompositör och musiker
Jag tycker om att använda musik i samarbete med andra för att det då blir del av något större. Det tillför mig energi och gör samtidigt musiken meningsfull. Det ska bli roligt att prova ideer med andra konstnärer, skapa tillsammans och förhoppningsvis få mängder med inspiration.

 

Susanne Westerberg, Varberg, Bildkonstnär
I Susannes gestaltande arbete har djur, natur och/eller människor alltid en central roll. Hon bygger innehåll, process och metod på dialog genom samspel där teknik och material har en underordnad betydelse.

 

Linda Spåman, Göteborg, illustration, performance, författare, konstnär
Linda Spåman är en konstnär,illustratör och oprofessionell spådam verksam i Göteborg. I sitt konstnärskap utforskar hon de mellanmänskliga relationerna, döden och new age. På fritiden ägnar hon sig åt att samla på dockor och bilder på franska slott.

Mixed Minds 2019: odling som störning – det konstnärligas potential
2019-05-13
|
2019-05-13
  • Facebook
  • Twitter
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Om webbplatsen
  • www.facebook.com/kulturivast/
  • www.instagram.com/kulturivast

Postadress

Vänerparken 13
462 35 Vänersborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

010-441 42 00 (växel)

E-post

kulturutveckling@vgregion.se