
Tre konstnärer går in på en bio, ni kan aldrig gissa vad som hände sen… Äsch, det kan ni ju när vi säger att vår eminenta konstfilmsjury är satt! år är det Cecilia Helsing, Meira Ahmemulic och Benj Gerdes som ska enas om en vinnare. I potten ligger ett stipendium på 10 000 kr samt en visning på Borås Konstmuseum.
Cecilia Helsing arbetar på Borås Konstmuseum där den vinnande konstfilmen kommer att visas. Hon är fotokonstnär med en bakgrund som arkitekt, utbildad vid Kungliga Tekniska Högskolan, som sen i höstas fördelar sin tid mellan Borås Konstmuseum och den egna konstnärliga verksamheten. Grunden i hennes konstnärliga praktik är stillbildsfotografi, men den omfattar även rörlig bild, kameralöst fotografi och installationer. Helsing är intresserad av konst som på olika sätt utmanar det som anses vara ”sanningar”, både inom samhällsstrukturer och normer samt gällande människors uppfattning av tid och rum – och i de sammanhangen spelar konstfilmen en viktig roll.
Vad hoppas du se bland bidragen?
– Att hitta både personliga berättelser, angelägna ämnen och filmskapare som tar sig an utmaningen att undersöka filmen som medium.
Meira Ahmemulic är konstnär och författare vars arbeten ofta tar utgångspunkt i motsättningarna i det svenska samhället vad gäller klass, språk, migration, arbete och rasism. Hennes debutbok City of Names har beskrivits som en urbanteoretisk studie lika mycket som ett journalistiskt experiment för hur den i ord och bild målar en stads uppgång och fall. Hennes konstnärskap innebär ofta en kombination av rörlig bild, foto och text och har ställts ut på bland annat Galleri Box och Svilova i Göteobrg liksom Malmö Konstmuseum. Hon arbetar även som konsulent för samtida konst, arkitektur, form och design på Kultur i Väst som står för stipendiet till vinnaren av Bästa Film. Enligt Ahmemulic är konstfilm som starkast när den bryter med tidigare former och prövar nya sätt att gestalta.
Vad ser du fram emot som i arbetet med konstfilmsjuryn?
– Att få se angelägna filmer som sträcker sig från det globala till det lokala.
Benj Gerdes är konstnär och filmskapare som länge varit verksam i New York men som blev göteborgare hösten 2018. Han använder rörlig bild för att väcka tankar hos publiken kring samhällsfrågor och politik, med hjälp av tekniker hämtade från videokonst, aktivistdokumentärer och amatörfilmskapande. Hans arbeten har visats på bland annat Centre Pompidou i Paris, Museum of the Moving Image i New York, Rotterdam International Film Festival och Tate Modern i London. Han är speciellt intresserad av hur vissa tekniker som tidigare ansågs vara anti-mainstream nu finns överallt på youtube, hur konstfilm som genre kan tillåta nya röster att formas genom att frångå traditionellt berättande och istället arbeta med bild och ljud för att skapa nya typer av filmupplevelser.
Vad för typ av filmer är du peppad på att se?
– I'm particularly interested in works which do something other than repeat the same tradition film division of labor or steps in the pre/post/production process. I'm really most interested in art film as a category not when it repeats styles or approaches that scream "this is art!", but rather when the artistry is granular and possibly collective. That the way of making or distributing a film could be a more artistically experimental, open, or contestatory project. Please, show me this!
Frame filmfestival arrangeras den 26–27 april på Bio Roy i Göteborg. På festivalen finns det fyra tävlingskategorier – ungdomskategorierna Mellanvikt (16–19 år) och Tungvikt (20–26 år), seniorkategorin 27+ (från 27 år och uppåt) samt Konstfilm (från 16 år och uppåt). För mer information om priser och samarbetspartners, klicka här.