Vi är nu Förvaltningen för kulturutveckling. Ny webbplats är under uppbyggnad.
MENY
Kultur i Väst
SÖK

2015 new meny

  • Det här arbetar vi med
    • Arrangörsutveckling
    • Barn och unga
    • Bibliotek
    • Jämställdhet
    • Kultur och samhällsutveckling
    • Tillgänglighet

    • Cirkus
    • Dans
    • Film och rörlig bild
    • Litteratur
    • Musik
    • Samtida konst, arkitektur, form och design
    • Teater
  • Fortbildning och evenemang
  • Publikationer
  • KULTURKATALOGEN VÄST
  • Kontakt
  • Press
  • Nyhetsbrev
  • Om Kultur i Väst
  • In english
  • Start
  • Frame filmfestival 2019
  • Frame 2019 – alla vinnarna

Frame 2019 – alla vinnarna

Alla vinnare i Frame 2019

Bästa film 27+

Zlatan i Alperna av Monne Lindström (Göteborg)
Detta är något så ovanligt som en konceptuell kortfilm. Ett porträtt som visar en helt annan sida. Filmskaparen målar sin subjektiva bild i sin egen takt med musikalitet och absurditet, och totalt krackelerar den macho-image vi känner till. Det sprakar av originalitet, människokärlek och fantasi.

Juryns hederspris 27+

Scener ur ett invandrarskap av Jovid Eisai och Roozbeh Behtaji (Göteborg)
Det är störigt, det är roligt, det är meta. En oförutsägbar film som med humor briljerar i sin ironi över svenskhet och som avviker från en klassisk dramaturgi. Det här filmskapandet vill vi gärna se mer av i framtiden, eller hur Simon?

Publikens pris 27+

Scener ur ett invandrarskap av Jovid Eisai och Roozbeh Behtaji (Göteborg)

Bästa Film Konstfilm

Keep me hanging on av Kasra Seyed Alikhani (Göteborg)
Vi har fallit för hur estetiken och oförutsägbarheten i det här verket sätter fokus på ett återkommande mönster. En film som synkroniserat, skiktat och skarpt tar ner sin skenheliga hjälte på marken.

Publikens pris Konstfilm

Trinket av Klængur Gunnarsson (Göteborg)

Bästa film Tungvikt

Ta hand om en kille av Astrid Söderberg (Göteborg)
Från första bildrutan står det klart för oss att vi här har att göra med en filmskapare med en helt säregen och unik röst, som inte är rädd för att använda humor och satir som medel för att dra ned byxorna på oss som publik så att vi kan få känna igen oss själva och skratta åt våra egna tillkortakommanden. Det är smart, roligt, tankeväckande och det sjuder av en filmisk lekfullhet och berättarglädje som får oss i juryn att tänka på Agnés Varda. Nu ser vi fram emot fler filmer från denna unika filmskapare.

Publikens pris Tungvikt

Ta hand om en kille av Astrid Söderberg (Göteborg)

Bästa film Mellanvikt

Att tvätta för tre av Albin Abrahamsson och Jakob Eliasson (Partille)
En tät, allvarlig och eftertänksam familjehistoria som med små medel skapar en mycket större historia än vad som visas under filmens drygt fyra minuter. Filmen har en teknisk och berättarmässig toppklass, avancerad koreografi både i och utanför bild samt stark emotionell kärna. Framtiden ser mycket ljus ut för denna unga regissör.

Juryns hederspris Mellanvikt

Kära mamma och pappa av Nona Massey (Trollhättan)
Ett öppet och ärligt filmbrev skrivet med kärlek och allvar. Med tonen riktad mot könsroller, identitet och uppväxt vågar regissören gå på djupet på riktigt. Filmen är djupt personlig och blir därigenom brett medmänsklig. Det är nära, skört och vågat.

Publikens pris Mellanvikt

Att tvätta för tre av Albin Abrahamsson och Jakob Eliasson (Partille)

Juryns hederspris Tungvikt

Vi två av Love Erik Hjertberg (Göteborg)
Denna skenbart småskaliga berättelse hittar djup och konturskärpa i de vardagliga ögonblicken, samtalen och situationerna. Där ögonblick och årstider flätar samman en berörande film om två syskons nära relation och kärlek till varandra. Med värme fångar regissören något som många kan känna igen sig i, och gör det med en tydligt personlig röst.

Vinjettpriset

Kära mamma och pappa av Nona Massey (Trollhättan)
En tankeväckande engagerande film som uppvisar ett självklart grepp om filmens språk. Med omsorg och rytmkänsla uppvisar regissören en framtid som en dotter, tjej, kvinna går till mötes, en respektfull coming to age film. Vi är nyfikna på hur denna filmskapare tar sig an det korta formatet som en vinjett innebär. 

Bästa Skådespelare

Ensemblen i filmen Götaplatsen
I år väljer juryn inte bara en skådespelare utan en hel filmensemble. Denna ensemble har med nerv, humor och allvar berikat sina rollkaraktärer. Med sin närvaro belyser de komplexiteten med att gå mellan den fördomsfulla blicken och regissörens vision. Juryn ser med spänning fram emot skådespelarnas prestationer framöver. 

Bästa klipp

Jakob Eliasson och Albin Abrahamsson för Att tvätta för tre (Partille)
Ett helgjutet rytmiskt hantverk som visar att bra klippning inte bara handlar om mycket synliga klipp. Alla val, även vad man väljer bort, påverkar klippningen och just för den här filmen känns berättarkomponenterna helt rätt. Med sina vågade val i bild & ljud skapar filmen en känsla av total närvaro.

Bästa Ljud/Musik

Ella Bergström för Magnificent Stranger (Göteborg)
I denna matriarkwestern är musik och ljud en berättarmässigt stark drivkraft. Musiken, som går i Carter Burwells anda, är varierande, smygande och karaktärsdrivande. Ljuddesignen är kreativt upphöjd med vågade konstnärliga val. Tillsammans skapar de en helgjuten komposition som är en fröjd för örat.

Bästa foto

Marcus Tjällman för Tyrannen (Skövde)
Med en imponerande precision i framing, vinklar som vittnar om väl genomtänkta val och en skicklig ljussättning så byggs här en stark stämning upp. Tystnader, avstånd, scenografi, detaljer; allt utnyttjas mycket skickligt av fotot för att blottlägga vad det är som egentligen pågår de tre huvudpersonerna emellan i detta kammarspel.

Bästa manus

Daniel Andishmand och Shahab Mehrabi för Götaplatsen (Lindome)
På ett inspirerande och modigt sätt trotsas här traditionella manuskonventioner till förmån för ett berättande där vi som åskådare aktiveras och utmanas att fundera inte bara över historiens innehåll, utan också historiens avsändare och dennes motiv. Det är skickligt, modigt och det inspirerar till strid – till strid mot innehållsmässiga och formmässiga konventioner, till strid för bilder som på ett rättvist sätt kan spegla tillvaron och samtiden för de som avbildas i dem. ”Dagens kritiker använder sig alltid av gårdagens regler” lär Francis Ford Coppola ha sagt – vi hoppas författarna till det här manuset fortsätter trotsa konventioner, utmana, utforska och leda oss mot en filmkonst för framtiden med sina bilder.

Folkets Bio c/o svensk kortfilms distributionspris

Vi två av Love-Erik Hjertberg (Göteborg)
Denna intima kortdokumentär är fylld av känslor som gör en glad och matt på samma gång. I en lägenhet hanteras både förälskelser som brustna hjärtan och påminner oss om vardagen som pågår utanför. Samtidigt som tittaren får ta del av en kärleksfull porträttering av ett vuxet syskonskap vi sällan ser.

ABF:s filmstipendium

Viva Flickan av Carmen Jedrzejak (Göteborg)
En stark film som gestaltar en ung kvinnas tvivel inför att ha tillit till någon som vill hjälpa efter att ha genomlevt ett trauma. Filmen har nerv och ger tittaren en underliggande rädsla inför att det skeva maktförhållandet ska missbrukas. Filmen avslutas med en positiv gestaltning av att vuxenvärlden ibland kan bestå av vuxna som ser och vill hjälpa, inget annat. En annan värld är möjlig!

Filmbryggans pris för Bästa dokumentär

Hjälp att minnas ett samtal om min sjukdom av Hannes Gothlin (Göteborg)
Att våga ge en klar bild av en hemsk upplevelse, och att dokumentera det, kräver inte bara en stillbild och mikrofon, utan även mod och mognad.

Filmbryggans pris för Bästa fiktion

Ta hand om en kille av Astrid Söderberg (Göteborg)
En gestaltning av ett känsloladdat ämne som ”könsroller” med anarkistiska inslag. Filmen genomsyras av en skön blandning av både allvar och komik.

FilmCloud Pitch

Sammankomst av Erik Sundblad
Med säker hand i personregin och ett gediget manusarbete byggt på god research skildrar filmskaparen en helt central tematik i vår tid. Presentationen lovar gott och vi ser fram emot att se filmen.
FilmCloud Pitch presenteras i samarbete med Gothenburg Studios Development.

2019-04-27
|
2019-11-07
  • Facebook
  • Twitter
Kontakt
Anna-Karin Johansson
konsulent film
anna-karin.t.johansson@vgregion.se
070 743 55 46
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Om webbplatsen
  • www.facebook.com/kulturivast/
  • www.instagram.com/kulturivast

Postadress

Vänerparken 13
462 35 Vänersborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

010-441 42 00 (växel)

E-post

kulturutveckling@vgregion.se