Vi är nu Förvaltningen för kulturutveckling. Ny webbplats är under uppbyggnad.
MENY
Kultur i Väst
SÖK

2015 new meny

  • Det här arbetar vi med
    • Arrangörsutveckling
    • Barn och unga
    • Bibliotek
    • Jämställdhet
    • Kultur och samhällsutveckling
    • Tillgänglighet

    • Cirkus
    • Dans
    • Film och rörlig bild
    • Litteratur
    • Musik
    • Samtida konst, arkitektur, form och design
    • Teater
  • Fortbildning och evenemang
  • Publikationer
  • KULTURKATALOGEN VÄST
  • Kontakt
  • Press
  • Nyhetsbrev
  • Om Kultur i Väst
  • In english
  • Start
  • Film och rörlig bild
  • Filmkunnighetsdagen 2021

Filmkunnighetsdagen 2021

     
  • Program
  • 
  • Filmer att se efter livesändningen
  • 
  • Medverkande

Datum: 

tisdag 2 februari 2021

Tid: 

09:00 till 12:00

Plats:

  • Digitalt
Kostnad: 
Kostnadsfritt
Anmälan senast: 
måndag 1 februari 2021
Övrigt: 

Dagen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom skola, utbildning, filmpedagogik och kultur.

Till Anmälan

Klimatkrisen är kanske den största utmaningen vi har framför oss men det finns, som vi alla är medvetna om, fler kriser som skakar vår värld i detta nu; demokratier som vacklar och inte minst pandemier.
Hur ska vi förhålla oss till allt detta? Hur kan vi hantera kriser för att komma vidare? Och framförallt, hur ska unga förstå och hantera den nya komplexa världen? Och hur stärker vi ungas hopp inför framtiden?
Film och rörlig bild har förmågan att rama in och skapa begripliga berättelser. Bilder väcker känslor och engagemang. Och inte minst så kan filmade berättelser skapa energi och mod att prata om samtidens viktiga frågor. Film kan vara ett sätt att lyfta komplexa ämnen med unga.

Årets Filmkunnighetsdag är en livesänd halvdagskonferens med fokus på kriser och dess möjligheter. Som vanligt ges tillfälle att se film, men i år på egen hand med möjlighet att se fler filmer efteråt som lyfter dagens tematik. Läs mer om programmet och filmerna nedan.

Ladda ner programblad/affisch för utskrift (PDF) 

Program // 2 feb kl 9-12

>> Kriser i ett större perspektiv

Vår samtid är kantad av kriser allt från djupgående moderna systemkriser; finanskapitalismen, demokratin, Europa-krisen och den genomgående klimatkrisen. Men djupa kriser är också avgörande eftersom de kan hjälpa oss att ställa nya frågor och därmed hitta andra, alternativa vägar. Hur ska vi förstå kriser och vad kan vi lära oss av dem? 
Sverker Sörlin, författare, idéhistoriker och professor i miljöhistoria, Kungliga Tekniska högskolan.

>> Kris i skolan - att skapa en ny berättelse

Förra året blev Linda Forssén utsedd till årets skolledare av Lärarförbundet. Ett bevis på att hon klarade utmaningarna hon hade under några år. Hon skrev på ett anställningskontrakt för att bli rektor på en problemskola som brottades med kritik från Skolinspektionen, sviktade elevunderlag och få behöriga lärare. Någon timme efter att hon skrivit på kontraktet ringde telefonen: ett attentat hade just skett på hennes skola, Kronan i Trollhättan. En maskerad man hade tagit sig in i skolan och dödat flera personer. Katastrofen var ett faktum. Men Linda skulle vända krisen genom att påbörja ett svårt förändringsarbete på skolan. Vad är hennes lärdomar? Hur kan kris vändas till möjlighet? 
Linda Forssén, rektor Kronan F-6, Trollhättan

>> Engagemang på vita duken

Greta har blivit en av världens mest kända människor genom sitt engagemang och miljörörelsen som hon nu leder. Regissören Nathan Grossman började följa aktivisten Greta Thunberg redan de första dagarna av hennes berömda skolstrejk 2018 utan att veta hur stor rörelsen skulle bli. Klimathotet är högst reellt idag och många unga är oroliga över framtiden. Samtidigt har politiskt engagemang hos unga minskat de senaste decennierna. Kan film påverka ungas syn på sig själva, sitt engagemang och delaktigheten i samhället? 
Nathan Grossman, regissör

>> Ta de unga på allvar

Allvar, skoj och delaktighet. Alla dessa parametrar är lika viktiga i SVTs utbud. Barn och unga ses som kunniga och sociala aktörer som har något att bidra med och därför jobbar SVT nära sin unga publik, i ständig dialog för att få veta vad som är angeläget i deras värld. Men hur hanterar man allvarliga ämnen och hur är responsen bland de unga? Hur balanserar man mellan tunga ämnen och underhållning?  Hur skapar man  känslan av hopp? 
Johanna Gårdare, programchef Barnkanalen, SVT, Anna Alandh, Projektledare SVT Barn i Stockholm, Madeleine Adaktusson, Producent SVT Barn

>> Emma Gray Munthe, kulturjournalist, leder diskussion med förmiddagens gäster. Välkommen med publikfrågor.

>> Filmvisning: Tre kortfilmer från animatören Lasse Persson; Corona på kylskåpet, Blod på kylskåpet, Konst på kylskåpet. Vi möter även Lasse under dagen i ett samtal.

>> Politiken ramar in dagen; Sofia Wik (C), ordförande Styrelsen för kulturutveckling hälsar välkommen, Conny Brännberg (KD), ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd skickar med några slutord.

>> Presentation av fyra långfilmer med filmpedagogiskt material, kopplat till dagens tematik. 

Pia-Marie Wehrling och Anna-Karin Johansson, Filmkonsulenter, Förvaltningen för kulturutveckling

Filmer att se efter livesändningen

Efter livesändningen kan du kostnadsfritt se de filmer vi har valt ut med koppling till dagens tema. Visningslänk skickas ut till alla registrerade efter dagens konferens. Filmerna kommer att finnas tillgängliga t o m 7 februari för dig som deltagit i Filmkunnighetsdagen. I anslutning till filmerna kommer det att finnas filmpedagogiskt material och tips på hur du kan använda just dessa filmer i skola eller annan verksamhet.

 

Greta
Följ med Greta från tiden som ensam demonstrant på Mynttorget tills hon spände blicken i världens ledare och frågade "How dare you?" I augusti 2018 inleder 15-åriga Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet. Frågan hon ställer till vuxenvärlden: Om inte ni bryr er om min framtid på planeten, varför ska jag då bry mig om min framtid i skolan? 

Målgrupp från årskurs 7 och uppåt. Filmvisning sker i samarbete med Triart.

TRAILER

Los Lobos
De två små bröderna Max och Leo som drömmer om Disneyland medan deras mor sliter som papperslös mexikansk immigrant i USA. De har korsat gränsen från Mexiko till USA för ett bättre liv och hamnat i en nedgången lägenhet där barnen spenderar dagarna inlåsta med en kassettbandspelare medan Lucía arbetar dubbla skift. Reglerna är enkla: de ska inte öppna dörren för någon, de ska lära sig engelska och de ska ta hand om varandra, men verkligheten utanför det slitna rummet tränger in.

Målgrupp från årskurs 6 och uppåt. Filmvisning sker i samarbete med Filmcentrum.

TRAILER

Tottori! Sommaren vi blev hjältar
Den norska filmen har redan gjort kritiker- och publiksuccé i hemlandet. Två systrar, Vega 9 år och Billie 5 år ska ut på tur med sin pappa i den norska vildmarken. Men när pappa råkar ut för en olycka måste de hämta hjälp. De ger sig ensamma iväg i skogen för att hitta någon som kan hjälpa dem men ingen av de vuxna klarar av att hjälpa dem. Nu måste systrarna själva ta tag i situationen och samarbeta för att rädda sin pappa.

Målgrupp från 5 år och uppåt. Filmvisning sker i samarbete med Folkets bio.

TRAILER

Min speciella sommar med Tess
Här är krisen av det existentiella slaget. Tioåriga Sam har insett att som yngst i familjen kommer han att överleva de andra. Han spenderar sommarsemesterns soliga dagar vid havet med att träna på att vara ensam, som en förberedelse för framtiden. Ensamarbetet blir snart avbrutet av Tess, som med helt andra perspektiv på tillvaron drar med Sam på olika äventyr.

Målgrupp från årskurs 4 och uppåt. Filmvisning sker i samarbete med BUFF.

TRAILER

Medverkande

Sverker Sörlin är idéhistoriker, författare och professor i miljöhistoria vid KTHs avdelningen för historiska studier där han också var medgrundare av KTH Environmental Humanities Laboratory. Hans forskning kretsar kring klimatets och miljöns vetenskap och politik  och han är även ledamot av det Klimatpolitiska Rådet. Hans senaste böcker på svenska är Kris! (2020), Till bildningens försvar (2019) och Antropocen (2017).

 

 

 

Emma Gray Munthe är frilansande journalist som bland annat recenserar film i Aftonbladet, skriver om kultur i Femina och modererar ofta samtal på olika festivaler och i andra kultursammanhang. Före detta konstnärlig ledare för Lilla Filmfestivalen i Båstad och Bergmanveckan på Fårö.

 

 

 

 

 

 

 

 

Johanna Gårdare är programchef och ansvarig utgivare för barn-och ungdomsutbudet på SVT sedan 2015. Arbetade dessförinnan som projektledare och producent för både barn- och vuxenutbud på SVT med bland annat titlar som Allram Eest, Alla är fotografer, Född 2010, Hjärnkontoret och julkalendern Barna Hedenhös.

 

 

 

 

 

 

 

Anna Alandh är projektledare på SVT Barn i Stockholm. Ansvarar för både dramaserien Jobbigt som handlar om livet i 10-12 års landet, dokumentärserien Snart 13 om hur det är att vara i gränslandet mellan barn och tonåring, småbarnsdramat Trex som handlar om 6-åriga Simon som har en egen TREX som husdjur samt nya ungdomsserien Strula som ska skildra klivet in i högstadievärlden. Som projektledare på SVT Barn kastar man sig mellan olika målgrupper och genrer och Anna ansvarar även för Bakom Kulisserna - Julkalendern samt Lucköppningen som blivit en stark tradition under december månad för en stor majoritet av alla familjer i Sverige.

 

 

 

Madeleine Adaktusson är producent på SVT Barn. Jobbar på 10-12 redaktionen och är producent för dramaserien Jobbigt och dokumentärserien Snart 13 för 10-12 åringar. Producerar också en ny serie för 14-åringar som går under namnet Strula. Har tidigare jobbat som producent på direktsända barnprogrammet Morgonshowen samt varit reporter, redaktör och programledare på Lilla Aktuellt. Har också jobbat på Rapport och Stockholm Nyheter. 

 

 

 

 

Linda Forssén är rektorn som skrev på sitt anställningsavtal precis samtidigt som skolattacken ägde rum på Kronans skola i Trollhättan. Hon trädde formellt i tjänst tre veckor senare och har sedan dess arbetat strategiskt och målmedvetet med att skapa en skola som präglas av trygghet, tillit och framtidstro. Linda fick 2019 utmärkelsen "Årets Skolledare" utsedd av Lärarförbundet.

 

 

 

 

 

Nathan Grossman är regissör och tv-producent, utbildad på Stockholms dramatiska högskola. Han började sin karriär som stillbildsfotograf för Rolling Stone magazine i Indien och började senare regissera och producera film och tv. Hans första kortfilm The Toaster Challenge, om en cyklist som genererar energi för att driva en brödrost, blev ett viralt fenomen och har setts över 15 miljoner gånger. Efter det fortsatte Nathan med längre format och har skapat filmer och tv-serier som Köttets Lustar (2017), Mannen som lekte med elden (2018) och Zlatan - för Sverige i tiden (2018). Nu är han aktuell med sin första långfilm, den internationellt uppmärksammade dokumentären Greta om klimataktivisten Greta Thunberg.

2021-01-10
|
2021-01-27
  • Facebook
  • Twitter
Kontakt
Pia-Mari Wehrling
konsulent film
pia-marie.wehrling@vgregion.se
073 821 00 02
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Om webbplatsen
  • www.facebook.com/kulturivast/
  • www.instagram.com/kulturivast

Postadress

Vänerparken 13
462 35 Vänersborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

010-441 42 00 (växel)

E-post

kulturutveckling@vgregion.se