
I vår digitala samtid är det ingen nyhet att allt större del av vår kommunikation är visuell och vi möter rörliga bilder dagligen. Men hur står det till med den rörliga bildningen? Alla barn och unga behöver laddas med de kreativa, kulturella och kritiska kompetenser som filmkunnighet består av, en viktig bit av MIK-kakan. Därför arrangerar Kultur i Väst återigen Filmkunnighetsdagen med inspiration och verktyg kring hur vi på olika sätt kan jobba med unga och rörliga bilder.
Dagen vänder sig till dig som arbetar inom skola, utbildning och kultur. Första halvan av dagen bjuder vi på utblickar med intressanta föreläsare med fokus vår digitala samtid och filmkunnighet ur flera perspektiv. Vi bjuder också på praktiska exempel, verktyg och metoder, främst under dagens andra halva då vi delar upp workshops och föreläsningar i två valbara spår. Dagen inleds med en minimässa där du möter aktörer kring film och filmkunnighet och den avslutas med filmvisning av en rykande aktuell film.
Medverkar gör bland andra medieforskaren Anja Hirdman, Axel Danielson och Maximilien van Aertryck från Plattform Produktion, Filminstitutets VD Anna Serner, filmvetaren Annika Wik, och föreningen Göthenburgo.
Dagen arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet.
Datum: Tisdag 28 januari 2020
Plats: Filmstaden Bergakungen, Göteborg
Tid: kl 9–17 (dörrarna öppnas för registrering, kaffe, macka och minimässa kl 8.00)
Pris: Kostnad 600 kronor (ex moms) per person. Kaffe och frukostmacka, lunch och eftermiddagskaffe med godsak ingår.
Anmälan: Öppnar i oktober och stänger 16 januari 2020.
Grupper: Grupper om tio personer eller fler betalar 450 kr (ex moms) per person. Observera att vi inte kan ta emot gruppanmälningar efter den 16 december. Samtliga namn i gruppbokningen måste meddelas senast 16 december. Kontakta Ylva Ehrenborg Harström för att anmäla en grupp.
Kontakt
Anna-Karin Johansson, konsulent film (vik), Kultur i Väst
070 743 55 46
anna-karin.t.johansson [at] kulturivast.se
Har du frågor kring din anmälan, till exempel kring gruppanmälan, fakturering eller specialkost, kontakta Ylva Ehrenborg Harström, koordinator.
070 205 13 34, ylva.ehrenborg.harstrom [at] kulturivast.se
Anmälan och ångerrätt
Anmälan är bindande, men du har 14 dagars ångerrätt från det att vi bekräftat din anmälan. Det betyder att du, utan att bli debiterad eventuella avgifter, inom 14 dagar har rätt att ångra din anmälan. Har du redan betalt din deltagaravgift kommer vi att återbetala den till dig inom 30 dagar från det att du avanmält dig.
Om du ångrar din anmälan efter att ångerrätten passerat kan Kultur i Väst komma att ta ut en administrativ avgift på 300 kronor för kostnader som uppstår i samband med arrangemanget.
Program
8.00 – 9.00 Registrering, minimässa, kaffe och macka
Dagen inleds av vår konferencier Karin Persson, samt Conny Brännberg, ordförande Kulturnämnden Västra Götalandsregionen och Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet.
KORTFILM Scener ur ett invandrarskap, regi: Jovid Eisai and Roozbeh Behtaji
Keynote Anja Hirdman "Digital samvaro och det sociala jaget"
Anja Hirdman är medieforskare och verksam vid Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet. Hennes forskningsområden rör medier, visuell kommunikation, representationer av kön och klass, känslor och bilders betydelse. Här fokuserar Anja Hirdman på våra sätt att kommunicera och förstå vår omvärld, i relation till våra nya digitala medier. Med utgångspunkt i människans inneboende socialitet och hur vi upplever berättelser, hur fungerar våra "medierelationer"?
Broadcast: kamerans roll
Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck samarbetar på Plattform Produktion, bland annat med den dokumentära långfilmen Broadcast. Hur har vårt kollektiva beteende förändrats när vi alla har möjlighet att sända våra liv till en publik?
KORTFILM United Directors – kreativ skärmtid
Aktuellt från Svenska Filminstitutet
Fatima Khayari presenterar färskt material och stöd från Svenska Filminstitutet
Lunch på Svenska Mässan
Eftermiddagen består av två valbara spår
Spår I: se & prata
”Lika vär(l)d, för vem?” – modell för filmsamtal
Medverkande: Annika Wik
Filmvetaren och forskaren Annika Wik leder oss genom en filmpedagogisk modell för samtal om rättvisa, jämställdhet och demokrati. Modellen bygger på filmklipp och exempel för att styra ett samtal kring vad vi ser, vad som styr vår tolkning och förståelse av rörliga bilder. Här får du verktygen och materialet för att enkelt kunna genomföra detta filmsamtal i klassrummet, främst riktat till högstadiet. Modellen är framtagen på uppdrag av Svenska Filminstitutet och materialet finns tillgängligt här: https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmiskolan/lika-varld/
Presenteras i samarbete med Svenska Filminstitutet.
”Bilder och verkligheter” – hur du kan stärka elevernas visuella läskunnighet
Medverkande: Helena Dal, Statens medieråd
Dagens unga översköljs av bilder på nätet, men har de koll på hur ett foto kan manipuleras? Eller den dolda innebörden av en tecknad figur? Statens Medieråd presenterar sitt färskaste material "Bilder och verkligheter", framtaget för att användas av pedagoger inom grund- och gymnasieskola.
Spår II: göra
”Att gräva där man står” – filmpedagogik för de yngsta
Medverkande: Malin Müller, filmpedagog Mediapoolen
i läroplanen står det att förskolans pedagoger ska arbeta med digital kompetens. Här får du tips på hur du kan jobba filmpedagogiskt med yngre barn och utgå ifrån barnen i den kreativa skapandeprocessen.
”Gör snabb film” – metoder för engagemang och delaktighet
Medverkande: Roozbeh Behtaji, föreningen Göthenburgo
Göthenburgo delar sin metod för enkelt filmskapande med unga, under rubriken Gör snabb film, med utgångspunkt i föreningens arbete; att hjälpa människor att komma varandra närmare och hjälpa fler att göra sina röster hörda. Göthenburgo har lång erfarenhet av att jobba med ungas eget engagemang och driv - nyckeln är att snabbt komma igång och bara göra! De utvecklar just nu ett verktyg för att stötta också pedagoger som enkelt vill starta filmskapande med sina elever.
FILMVISNING
Dagen avslutas med en smygpremiär av en svensk långfilm som har premiär senare i vår, med en introduktion av filmens regissör.
Medverkande Minimässa
Filmpedagogerna är en del av Folkets Bio. Under 20 år har Filmpedagogerna arbetat med bland annat film i skolan, IKT, interaktiva läromedel, media och språk. Filmpedagogerna är även partnerorganisation med Unesco och arbetar lokalt och globalt med medie- och informationskunnighetsfrågor. www.filmpedagogerna.se
FOMP – Film- och mediepedagogik är en nationell förening som fungerar som resurs för dig som vill jobba med film och medier i undervisning. På FOMPs hemsida finns bland annat handledningar, stipendieutlysningar och information om studieresor och fortbildningsdagar.
www.fomp.se
FilmCentrum är en kulturförening som importerar och distribuerar spelfilm, dokumentärfilm och kortfilm från hela världen för barn och vuxna. Föreningen har också en omfattande pedagogisk verksamhet.
www.filmcentrum.se
Göteborgsregionen, Göteborgsregionens kommunalförbund, är en samarbetsorganisation för 13 kommuner i Västsverige. GR Utbildning erbjuder medlemskommunerna ett pedagogiskt resurscentrum av hög kvalitet. Här finns ett stort utbud av film, tv- och radioprogram för användning i skolor. Allt material finns på webben och alla titlar har visningsrätt för skolbruk. www.goteborgsregionen.se
Centrum för dramatik SYD är en centrumbildning med medlemmar som är manusförfattare och dramatiker.Föreningen har en omfattande pedagogisk verksamhet, samt arrangerar kompetensutvecklande insatser för sina medlemmar tillsammans med kulturbranschen.
http://manusforfattare.nu/
Stiftelsen Svenska Filminstitutet har en ledande roll inom svensk film. Genom verksamheten Film i skolan stödjer Filminstitutet filmpedagogiskt arbete över hela landet. Syftet är att stärka barns och ungdomars möjlighet till kvalitativa filmupplevelser, deras möjlighet att fördjupa sina kunskaper om film och att själva uttrycka sig med rörliga bilder. https://www.filminstitutet.se/
Statens Medieråd är en myndighet som följer medieutvecklingen och verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare samt skydda dem från skadlig mediepåverkan. Statens medieråd arbetar kontinuerligt med medie- och informationskunnighet (MIK), vilket handlar såväl om att producera som att sprida information och ge vägledning om medie- och informationskunnighet. https://statensmedierad.se/