Vad är communitydans?
Communitydans är en metod för att erbjuda icke-dansare en möjlighet att uttrycka sig med dans. Arbetet leds av en danskonstnär. Danskonstnären utgår från en plats och invånarna som lever där, och lyfter fram invånarnas berättelser. Även om ett communitydansprojekt kan se ut på många olika sätt, finns några gemensamma ramar:
- målgruppen är alla medborgare – vem som helst
- danskonstnären fungerar som guide eller inspiratör
- deltagarna får möjlighet att göra konstnärliga val
- vägen är lika viktig som målet
- dansen är både ett verktyg och ett konstnärligt uttryck
- man använder en demokratisk metod
- platsen för projektet är ofta en utgångspunkt i arbetet
I communitydans får amatören hjälp med att skildra och förmedla en berättelse eller fråga man tycker är viktig eller angelägen, tillsammans med professionella konstnärer.
Vill du veta mer?
Här på vår hemsida samlar vi material om communitydans, för att inspirera, sprida kunskap och skapa nätverk, så att fler kan arbeta med metoden.
Våren 2018 publicerade vi en helt ny arbetsbok för communitydansprojekt: Gör det! Läs mer om arbetsboken här...
Här hittar du även skriften Communitydans – inspirerande exempel för dig som vill arbeta med dans, delaktighet och utveckling som PDF-fil. Vill du ha en tryckt kopia av skriften, kontakta Anna Åkerström. Till skriften finns också en film:
Kom med i communitydans-nätverket!
Du är välkommen att delta i nätverket för communitydans, som Kultur i Västs danskonsulenter driver i samarbete med DIS, Dans i Stockholms stad och län. Vi håller nätverksträffar regelbundet. Anmäl dig till Anna Åkerström om du vill vara med!