
Nätverksträff för it-bibliotekarie- och tillgänglighetsnätverken
Allt större krav ställs på att webbplatser och digitala tjänster är tillgängliga för människor med funktionsnedsättningar.
Den 2 december 2016 togs ett EU-direktiv om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer
I Sverige genomförs direktivet genom att lagen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde i kraft 1 januari 2019.
De krav webbdirektivet ställer börjar gälla vid följande datum:
- Nya webbplatser berörs från och med den 23 september 2019.
- Befintliga webbplatser (som offentliggjorts innan 23 september 2018), samt tidsberoende media (video mm) berörs från och med den 23 september 2020.
- Publika appar berörs från och med 23 juni 2021.
Även om allt inte måste göras på en gång tar det tid att genomföra åtgärder och utvecklingsinsatser - och att skaffa sig kompetens.
Biblioteken är i de flesta fall beroende av system som levereras av externa leverantörer, dvs det finns begränsade möjligheter till egen utveckling. Det är därför viktigt med beställarkompetens, att kunna kravställa och följa upp att de system som upphandlas och levereras möjliggör tillgängliga lösningar, och att det praktiska redaktionella arbetet inte stjälper ambitionerna.
Hur ska biblioteken tänka när ni köper in system, bygger upp och löpande uppdaterar webbplatser för att åstadkomma en tillgänglig webb?
För att tackla dessa frågor har vi bjudit in Pär Lannerö, konsult inom digital hållbarhet och tillgänglighet, till en dag där föreläsning varvas med möjlighet att ställa frågor och diskutera. Pär är civilingenjör i datateknik från KTH och har under många år arbetat med webbens möjligheter och utmaningar, bl a som projektledare för Vägledning för webbutveckling.
För att ta vara på den kunskap som finns på biblioteken vänder vi oss både till dem som arbetar med bibliotekens digitala tjänster och till dem som arbetar med anpassade medier och tillgänglig teknik.
Under dagen kommer vi att gå igenom de riktlinjer som en webbplats behöver följa för att uppfylla lagen, såväl som praktiska verktyg att testa och utvärdera webbtillgänglighet som beställare och innehållsskapare.
Det kommer att finnas möjlighet till praktiska övningar - ta därför gärna med egen bärbar dator.
Mötet börjar 10.00. Kaffe och smörgås från 9.30. Lunch på egen hand.
Bild: web accessibility word cloud, Jil Wright https://flic.kr/p/9iLp6N - CC BY 2.0