
2018 får Kulturrådet på regeringens uppdrag att genomföra en 3-årig satsning för att stärka folkbiblioteken i Sverige. Bidraget kan sökas av bibliotekets huvudman, det vill säga kommunen, enskilt eller i partnerskap med andra kommuner. Satsningen kan gälla utvecklingen av nya metoder eller förstärkning av befintlig verksamhet. Bidrag kan sökas för olika kostnader i samband med satsningens genomförande såsom personalkostnader, arvoden, resor, kompetensutveckling, ökad samverkan lokalt, marknadsföring m.m.
Detta är ett tillfälligt stöd till kommunerna som fördelas under perioden 2018-2020. Med utgångspunkt i bibliotekslagen är syftet att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet.
Ansökan gör du hos Kulturrådet, ansökningsdatum för 2020 kommer.
Vill du veta mer om Stärkta bibliotek? Här kan du läsa frågor och svar om Stärkta bibliotek på Kulturrådets sida.
Kultur i Västs roll
Alla regionala biblioteksverksamheter i landet har fått särskilda medel avsatta för att bistå regionens bibliotek med satsningen Stärkta bibliotek. I Västra götaland är det Kultur i Väst som ansvarar för det regionala biblioteksuppdraget.
Vad kan vi hjälpa till med?
Inför Stärkta biblioteksansökan
- Ge feedback och vara bollplank i en dialog kring de utvecklingsbehov biblioteket har
- Hjälpa till att fastställa var det finns utvecklingsbehov och hur prioriteringar kan göras utifrån bibliotekslagen och kommunens biblioteksplan
När pengarna beviljats
- Ge feedback och vara bollplank kring upplägg av projektplan. Hur ska arbetet gå till? Vem gör vad? Tidsplan? Vad behövs i form av kompetensförstärkning? Hur blir satsningen långsiktig? Etc.
- Följa arbetets gång och ha med oss i rollen som processutvecklare. Det kan t.ex. innebära att vi finns tillgängliga som stöd för projektledarna, kommer med en utifrånblick på vad som händer och deltar i utvärderingen.
Efter insatsen
- Hjälpa till och följa upp och utvärdera
- Ge feedback och vara bollplank i dialog inför redovisning och ny ansökan