Texter och filmer att diskutera
- Läs artikeln ”Har du koll på fördelarna med GDPR?” Hur informerar ditt bibliotek användarna om deras rättigheter? Är informationen tydlig och begriplig?
- "You have zero privacy anyway. Get over it." är ett berömt citat av Scott McNealy, VD för Sun Microsystems. Läs artikeln ”Det här är integritet – och därför behöver du bry dig” och lista vilka argument som finns för att personlig integritet är viktigt även på nätet.
- I artikeln ”Jag begärde ut min data från Facebook – det här är vad jag fick se” finns en länk till en sida som förklarar hur man laddar ner sin data från Facebook. Om du har ett fb-konto ladda ner din data och be en kollega ladda ner sin. Diskutera och jämför. Har Facebook skapat en tydlig bild av era intressen?
- Läs artikeln ”Varför är det så svårt att lämna sociala medier?”. Stämmer den med din upplevelse av sociala medier? Diskutera?
- Läs ”’Jag har blivit censurerad!’ (Har du verkligen blivit det?)” och diskutera om det finns det finns delar av bibliotekets verksamhet där människor kan uppfatta begränsningar i informationsåtkomst som censur.
- Vad styr vad du får skriva i ett Facebookinlägg? Läs ”Vad får man egentligen säga på nätet?” och diskutera.
- Har du stött på fejksidor på nätet? Läs artikeln ”Så avslöjar du om sidan är designad för att blåsa dig” och jämför med dina erfarenheter.
- Titta på filmen ”Så hanterar du ditt lösenord” och diskutera med en kollega: hur ser era lösenordsvanor ut?
- Kunskapsresistens förstärks av grundläggande psykologiska mekanismer. Läs ”Så luras vi av våra känslor” och fundera på hur biblioteket kan hjälpa människor att tänka kritiskt.
- Läs ”Så arbetar troll för att manipulera dig”. Har ditt bibliotek en strategi för hur ni hanterar en påverkanskampanj via sociala medier?
Praktiska övningar
- La Closerie des Lilas är en klassisk parisrestaurang besjungen av bl a Hemingway, men vem är det som står staty utanför och vad heter restaurangen på andra sidan gatan?
- Avslöja falska narrativ med omvänd bildsökning. Gör övningen om Stina, 85 år, i Mikotekets modul om digital källkritik.
- Wikipedias artiklar förändras hela tiden. Hur kan du skapa en hänvisning till en Wikipediaartikel som speglar hur den såg ut när du läste den? Pröva med artikeln om källkritik.
- Läs avsnittet om digital tillgänglighet på Mikoteket och upplev hur det är att använda en webbläsare med funktionshinder genom att ladda ner Chrome-tillägget Funkify.
- Gå in på Fatta koden och kolla om du tänker som en dator genom att göra testet om datalogiskt tänkande (funkar på dator).
- Ändra kod och därmed budskap på en nyhetssida på nätet. För det behöver du ladda ner verktyget X-Ray Goggles som är ett av Mozillas verktyg för digitalt skapande. Det du gör med verktyget är att remixa befintligt material på nätet.
Gör så här:- Gå till sidan https://goggles.mozilla.org/
- Se till att ditt bokmärkesfält i webbläsaren är synligt. Det gör du genom att anpassa webbläsaren.
- I Chrome finns tre prickar längst upp till höger, tryck på dem, i listan finns Bokmärken och när du för musen över ordet öppnar sig en ny ruta med fler val. Bland annat Visa bokmärkesfältet.
- I Firefox högerklickar du och får upp en lista där du kan bocka i Bokmärkesfältet.
- Ta en kollega till hjälp om du inte hittar.
- När bokmärkesfältet väl syns kan du klicka och dra den rosa knappen på sidan om X-Ray Goggles och släppa den i bokmärkesfältet. Den bör då lägga sig där och se ut så här:
Nu kan du gå in på en valfri nyhetssajt. Leta upp en artikel eller rubrik som du skulle vilja ändra i. Klicka på X-Ray Goggles i bokmärkesfältet. När du nu drar musen över sidan kommer olika partier på sidan att markeras.
Klickar jag på texten med markeringen så får jag upp rutan där koden finns.
Jag kan nu ändra i koden och trycka på knappen Update. Nu har jag manipulerat rubriken genom att ändra i koden! OBS – Aftonbladet kommer inte att se någon förändring och kommer inte behöva dementera uppgifterna. Detta är ett verktyg för utforskande, där inget kan gå fel :)