Digitalt först med användaren i fokus
Under 2018-2020 pågår ett nationellt digitalt kompetenslyft av landets folkbibliotekspersonal. Här kan du läsa om projektet och kommande aktiviteter i Västra Götalandsregionen. Du kan också ta del av fortbildningsmaterial som du kan använda på arbetsplatsen, själv eller tillsammans med någon, för att öva upp och hålla igång din digitala kompetens.
Läs mer om projektet
Digiteket
Digiteket är en lärplattform, bibliotekspersonalens plats för digitalt lärande, och en del av projektet Digitalt först med användaren i fokus. I Digiteket hittar du och dina kollegor kurser och artiklar att använda sig av i den fortbildning som behövs för att kunna stötta befolkningen i ett digitalt kunskapslyft. Digiteket blir en skola, kunskapsbank och guide genom den stundvis snåriga digitala världen. Plattformen fylls på med nya kurser och innehåll hela tiden, så anmäl dig till nyhetsbrevet för att hålla koll på uppdateringar.
12 november // Digitala stunder för de yngsta -
sagor, ramsor och rytmik på webben
På detta digitala möte ska vi fokusera på vad man kan tänka på vid webbsända arrangemang gällande upplägg, plattformar, rättigheter och skyldigheter samt hur man får till det med filmningen. Det finns mycket information att hämta på Digiteket kring detta och här får ni veta mer.
Vi får dessutom praktiska tips från Tibro kommun.
Presentationer och workshopmaterial
Internetanvändning på bibliotek – policy, praktik och pedagogik

Reglering av information på internet är en av vår tids stora stridsfrågor. Det finns ett allt starkare tryck på sociala medier-företag att agera gatekeepers och i skolans värld pågår en inflammerad debatt om ”porrfilter”. Men hur ser det ut på biblioteken?
I vårt projekt vill vi med hjälp av forskare från Bibliotekshögskolan i Borås kartlägga hur internetanvändning regleras på biblioteken i landets kommuner.
Webbkurser
Föreläsningar från Internetdagarna 2019
Föreläsningar
Att titta på en föreläsning kan ge mycket inspiration och uppslag till diskussioner med kollegorna. Ett tips är att titta på en föreläsning tillsammans på ett möte och sedan diskutera ämnet utifrån en bibliotekskontext.
Digitalt först forskardag 2019
Forskardagen fokuserar på den forskning som är knuten till projektet "Digitalt först med användaren i fokus". För att bearbeta den kunskap som genereras kring projektet arrangeras två forskardagar under 2019. Här hittar du filmade föreläsningar från forskardagen som alla fokuserar på olika aspekter av digitalisering och bibliotek.
Digitekets lanseringskonferens
29 augusti lanserades Digiteket, bibliotekens plats för digitalt lärande, med en digital konferens. Under konferensen talade dels de som arbetar med Digiteket men också spännande föreläsare med kunskap och engagemang i biblioteksfrågor och digitalisering. Digitaliseringsminister Anders Ygeman, Brit Stakston och David Lankes var några av talarna.
Kortare filmer
Ibland har man inte så lång stund över, då kan det räcka att se en kort film som informerar om något man inte visste så mycket om. För att se till att du lär dig om ämnet kan du berätta om filmens innehåll för en kollega. Om du inte riktigt hängde med i ämnet - fråga en kollega om hen vet mer än du, om inte kan ni ta reda på mer tillsammans. Filmerna funkar dessutom utmärkt att titta på tillsammans med besökare.
Tips på aktiviteter
Här får du tips på saker att göra eller aktiviteter och kurser att delta i som kan förbättra din digitala kompetens.

Wikipedia i biblioteken
Poddar
Att lyssna på podcasts är ett bra sätt att omvärldsbevaka och hålla sig uppdaterad om allt möjligt, men särskilt om den digitala utvecklingen. Här hittar du tips på poddar som på olika sätt berör digitalisering, MIK och samhällsfrågor, och ibland även biblioteksfrågor. Om du aldrig lyssnat på podd förut kan du se det som en utmärkt övning i digital kompetens att prova för första gången!

Digitalsamtal

Teknifik
Vad gör tekniken med oss människor? Hur påverkar och förändrar den våra liv? Teknikjournalisten Elin Häggberg undersöker detta genom att varannan vecka utforska olika teman och prata med forskare, experter, journalister, tänkare och helt vanliga människor. Alltid i en lättillgänglig och inkluderande anda.
Goda exempel
Ibland är det allra bästa att titta på hur någon annan har gjort. Här hittar du goda exempel från folkbibliotekens arbete med digital kompetens och delaktighet.