Den årliga konferensen Bibliotopia är den självklara mötesplatsen för alla som har intresse av bibliotekens roll i samhället och biblioteksutveckling. Konferensen har som syfte att diskutera bibliotekens framtida möjligheter och utmaningar och riktar sig till politiker, kommunutvecklare, kultur-och bibliotekschefer, biblioteksmedarbetare och övriga intresserade. Konferensen äger rum i Stenungsund, Kulturhuset Fregatten den 11 april 2019.
Värdar för årets Bibliotopia är Bibliotek i Väst i samarbete med Kultur i Väst med bidrag från Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.
Dagens moderator är Karin Klingenstierna.
Program
8.15-9.20 Incheckning med kaffe och smörgås
9.30-9.45 Välkommen till Bibliotopia 2019
Katti Hoflin, kulturchef Västra Götalandsregionen, tidigare stadsbibliotekarie i Stockholm samt ordförande för Läsdelegationen.
09.45-10.30 Reflektioner
Gunilla Herdenberg har lång erfarenhet av biblioteksverksamhet från både folk- och forskningsbibliotek. Här reflekterar hon fritt med utgångspunkt i den nationella biblioteksstrategin.
Gunilla Herdenberg, tidigare riksbibliotekarie, stadsbibliotekarie i Lund och bibliotekschef i Bromölla. Styrelseordförande för Högskolestyrelsen i Borås.
10.35-11.15 En nationell digital bibliotekstjänst – är det möjligt?
Jesper Klein har under 9 månader 2018 tillsammans med Ewa Thorslund haft i uppdrag av Kungliga biblioteket att inom ramen för den nationella biblioteksstrategin utreda förutsättningar och möjligheter med en nationell digital bibliotekstjänst. Förstudiens slutrapport som publicerades i mars 2019 innehåller bland annat åtgärdsförslag för att skapa mer jämlika villkor kring tillgången till litteratur och att främja läsning i hela landet genom digitala
e-medietjänster. Vad innebär förslagen i praktiken?
Jesper Klein har sedan 2000-talets början arbetat i ett flertal olika ledningsroller inom digitalisering på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Nu arbetar han som konsult på Crio Partner AB med uppdrag för Malmö stadsbibliotek och Världens bibliotek.
11.15-11.30 Fruktpaus
11.30-12.15 Stad och land – vilka konsekvenser har den demografiska utvecklingen för biblioteken?
En stor befolkningsökning, främst i storstadsregionerna, väntas. Samtidigt som städerna växer, minskar befolkningen i mindre orter och på landsbygden. Den förändrade demografin påverkar de ekonomiska förutsättningarna för kommunal verksamhet – vad innebär det för skattefinansierad kommunal verksamhet som bibliotek?
Maria Jacobsson, arbetar med folkbiblioteks- och folkbildningsfrågor på Sveriges kommuner och landsting. Hon har lång erfarenhet att jobba med kulturfrågor på både regional och kommunal nivå.
12.15-13.30 Lunch i påse med hälsning från Salt & Sill på Klädesholmen.
13.30-14.30 Kreativa kvartssamtal
Vi har bjudit in tre kreativa krafter som utifrån sina respektive områden berättar om hur samverkan, verksamhetsutveckling och kvalitet kan göra underverk i arbetet. Vi ser fram emot inspiration, konkreta tips och handfasta förslag att ta med sig hem.
Alla barn har samma rättigheter och lika värde
Den 13 juni 2018 röstade riksdagen ja till att göra barnkonventionen till svensk lag. Barnrättslagen träder i kraft den 1 januari 2020 - vad innebär det? Hur kan man arbeta med barnkonventionen på biblioteken?
Fanny Davidsson, arbetar hos Barnombudsmannen som projektledare för regeringsuppdraget Barnrätt i praktiken.
KRUT – att gestalta ett jämställt rum. Biblioteken i Malmös nya verksamhet för unga.
KRUT är en kreativ mötesplats för unga & unga vuxna som vill arrangera, skapa eller förändra. KRUT arbetar medskapande och laborativt i nära samarbete med unga.
Rickard Sjöholm, bibliotekarie och 08:a som utvandrade till Möllevången i Malmö för tjugo år sedan, är intresserad av relationen mellan makt, motstånd och social förändring.
Lisa Rydberg, kulturpedagog som jobbar med bemötande och kreativitet på KRUT, Balagan och Kanini på Malmö Stadsbibliotek.
Bubblan i Bibblan – exemplet Vårgårda
Genom att tänka kreativt, bryta invanda mönster och samverka har fritidsgård och bibliotek blivit en gemensam mötesplats för unga.
Robert Hagström, tf bibliotekschef i Vårgårda.
14.30-14.55 Fika med post-kvartssamtal
15.00-15.45 Den kognitiva revolutionen – hur exponentiell teknisk utveckling omstöper rollen som människa
Alfred Ruth har en bakgrund som it-entreprenör och är, förutom författare och föreläsare, även privat investerare och rådgivare i ett dussintal startups. I sin föreläsning ger Alfred konkreta exempel på hur den pågående kognitiva revolutionen är på väg att förändra samhället mer grundligt än den industriella revolutionen. Det skapar nya förutsättningar för oss människor och vår demokrati.
Alfred Ruth, författare till trilogin Fermis Filter som handlar om AI och hur tekniken förändrar vårt samhälle och förutsättningarna för mänskligheten.
15.45-16.00 Avslutning - tack för i år!
Konferensavgift 250:- exkl. moms, faktureras i efterhand.
Deadline för anmälan är 28 mars.
För frågor om anmälan, kontakta Ylva Ehrenborg Harström på ylva.ehrenborg.harstrom [at] kulturivast.se
Här nedan kan du ladda ner presentationer från årets konferens. Alfred Ruth och Gunilla Herdenbergs presentationer är dessvärre för stora för nedladdning.