Här hittar ni de filmade presentationerna från dagen
Litteraturen har fler möjligheter än någonsin att nå sina läsare. Andra alternativa medieformer och plattformar gör att den litterära världen växer, samtidigt som maktförskjutningar riskerar att skapa nya monopol och inlåsningar. Folkbibliotekens roll som litterär aktör blir dock alltmer oklar.
Hur ska biblioteken förhålla sig till sin roll som litteraturförmedlare när biblioteksbesöken minskar, bokläsningen och boklyssningen ökar och tillgången styrs av marknadskrafter? Hur kan vi föra samman det läsfrämjande uppdraget och arbetet med digital delaktighet?
Välkomna till en fortbildningsdag för folkbibliotekspersonal i Västra Götalandsregionen om litteraturens ställning i det digitaliserade samhället. Vi kommer att ta upp olika aspekter som berör de nya villkor, former och sammanhang som litteraturen befinner sig i. Vi kommer beröra ljudböcker, e-böcker, bokbloggar, forskning och konkreta exempel på hur vårt beteende och förhållningssätt till litteraturen har förändrats (eller inte förändrats) i och med digitaliseringen.
Vi filmar och spelar in alla föreläsningarna, filmerna kommer att läggas upp på vår webb och på Youtube i efterhand. Vill du delta live på distans? Vi kommer också att webbsända alla föreläsningar, om du är intresserad av att delta på distans kan går det bra att maila kajsa.lunde [at] vgregion.se för att få länk till evenemanget.
Program och hålltider
09:30-10:00
Kaffe och smörgås
10:00-10:45
Digitala plattformar – politik, innovation och reglering
Jonas Andersson Schwarz, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola.
Presentation (pdf)
10.45-11.30
Vinnare och förlorare med digitala böcker
Sölve Dahlgren, författare och journalist. Grundare och chefredaktör för sajten Boktugg.se som har följt digitaliseringen av bokbranschen noga de senaste tio åren och vad omställningen innebär i första hand för författare, förlag och bokhandlare men även bibliotek och läsare.
Presentation (pdf)
11:30-12:15
Den lyssnande läsaren - korskopplingar mellan ljud och litteratur
Julia Pennlert, universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås med inriktning mot läsning och läsfrämjande verksamhet och programansvariga för magisterprogrammet i litteraturpedagogik. I sin forskning är hon intresserad av hur digital teknik påverkar litteratursamhället, läsningen och litteraturen.
Presentation (pdf)
12:15-13:30
LUNCH på egen hand
13:30-14:15
Bibblix - en läsapp utvecklad tillsammans med barn för barn!
Jenny Funestad och Jenny Skantze-Nyberg, Malmö stadsbibliotek, delar med sig av erfarenheter från arbetet med Bibblix och tankar kring den spännande resa de nu står inför.
Presentation (pdf)
14:15-15:00
Gamla böcker, ny teknik – Litteraturbanken och digitaliseringen av det litterära kulturarvet
Litteraturbanken digitaliserar det litterära kulturarvet, och är en ideell aktör i ett klimat där den äldre litteraturen blir mer och mer intressant för de kommersiella aktörerna. Hur ser Litteraturbanken på framtiden, och vad kan de erbjuda biblioteken?
Mats Malm och Paulina Helgeson, Litteraturbanken.
Presentation (pdf)
15:00-15:45
Att läsa runt omkring litteraturen
Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning, Malmö universitet.
Presentation (pdf)
15:45-16:15
Fika och mingel