Så här arbetar vi
Biblioteken i Västra Götaland har stor betydelse som kultur-, informations- och läranderesurser för alla regionens invånare. Den regionala biblioteksverksamheten främjar bibliotekens utveckling och arbetar i nära dialog och samverkan med regionens kommuner, med civilsamhället och med andra aktörer på regional och nationell nivå. Verksamheten följer den regionala biblioteksplanen där vi särskilt riktar våra resurser till fyra strategiska inriktningar. Läs mer om de olika områdena i den regionala biblioteksplanen (pdf).
Fortbildning och kompetensutveckling är en del av verksamheten, stöd och förmedling en annan och verksamhets- och metodutveckling en tredje.

Ge människor med olika förutsättningar likvärdig tillgång till information, kultur och kunskap.

Inspirera till läsupplevelser, stärka litteraturens ställning och öka läs- och språkförståelse.

Främja människors digitala kompetens och medie- och informationskunnighet och ge fri och lika tillgång till information och medier.

Stödja människors möjligheter till livslångt lärande och kontinuerligt utveckla verksamheten för att möta samhällets utmaningar.
Fortbildning och evenemang
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och information till arrangörer
Stunder för de yngsta
Stunder för de yngsta är en serie på två webbinarier som vill inspirera till och informera om hur regionens bibliotek själva kan producera och arrangera sagostunder.
Den första träffen, 5 november, handlar mer övergripande om stunden för de yngsta på biblioteket och riktar sig främst till barnbibliotekarier. Den andra träffen, 12 november, har fokus på vad som gäller när man ska arrangera digitala sagostunder.

Många språk
Biblioteken har en viktig roll för att främja en levande region där flerspråkighet är en styrka. Förvaltningen för kulturutveckling vill stärka biblioteken som flerspråkiga arenor och tillhandahåller kompetensutveckling och insatser för stöd till biblioteken i deras arbete. Under hösten 2020 inleder vi en kartläggning över hur regionens bibliotek arbetar med de nationella språkminoriteterna

Sidor
Nya numret av noll27:
Bibliotek i förorten

Läsfrämjande
Fokus: MIK
Medie- och informationskunnighet är de kompetenser som gör att människor kan hitta, analysera, värdera och skapa innehåll i olika mediala genrer och former. Att förstå mediernas roll, att kritiskt kunna värdera deras innehåll och fatta välgrundade beslut både som sändare och mottagare, är kärnan i yttrande- och informationsfriheten.
På Kultur i Väst arbetar flera olika personer kring MIK-begreppet, bland annat konsulenterna inom film, konst, litteratur och bibliotek. Vi samarbetar ofta med andra viktiga aktörer utanför förvaltningen.
Publikationer
Bibliotek i Västra Götaland
De 49 kommunerna i Västra Götaland varierar i storlek, från grovt räknat 5 000 till 500 000 invånare. I regionen finns 179 folkbiblioteksenheter varav 55 är kombinerade folk- och skolbibliotek. Här hittar du länkar till biblioteken i regionen samt den årliga sammanställningen Biblioteksfakta.
Stöd och bidrag

En snabb väg till litterära möten
Stödet subventionerar kostnaderna för att engagera professionella författare, publicister eller estradpoeter för att arrangera offentliga litterära möten för en vuxen målgrupp.
Syftet med stödet:
att främja boken och bokläsandet
att bidra till möten med litteratur och text
att skapa fler och nya litterära mötesplatser i hela Västra Götaland

Stöd till biblioteksutveckling
Under 2019 avsattes särskilda medel för att främja de kommunala bibliotekens utveckling genom att stödja initiativ och utvecklingsidéer. Detta gör vi utifrån de fyra spåren i den regionala biblioteksplanen: Lärande och utveckling, Läsa, förstå och uppleva, Öppenhet och tillgänglighet samt Digital delaktighet. Stödet innebär att vi kan stödja idéer och aktiviteter med kompetens och finansiering, med utgångspunkt i bibliotekens egna behov.

Stärkta bibliotek 2018-2020
På regeringens uppdrag har Kulturrådet fått i uppdrag att genomföra en 3-årig satsning för att stärka folkbiblioteken i Sverige. Du kan söka medel för bland annat utveckling av nya metoder eller förstärkning av befintlig verksamhet. Syftet är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet.
Digitalisering på bibliotek
Mediaarbete på bibliotek
Kultur i Väst arbetar med frågor som rör bibliotekens mediaarbete som fjärrlån, inköpsfrågor, lokal och regional mediaplanering. Vi arbetar även med utbildning som rör tryckta och digitala medier.
Här hittar du information för dig som arbetar på bibliotek i Västra Götalandsregionen.

Håll dig uppdaterad!
Här har vi samlat alla nyhetsbrev som Kultur i Väst skickar. Bland annat hittar du: litteratur barn och unga som går ut en gång i månaden, bibliotek som utkommer fyra gånger per år och Barnens bibliotek som kommer 4-5 gånger per år.
