
Nio regionala kulturorganisationer och Västra Götalandsregionen deltar tillsammans på det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur 2018, 7–10 februari. Syftet är att visa och sprida Västra Götalandsregionens arbete med att göra kultur tillgängligt för alla.
Folk och Kultur är ett nytt kulturpolitiskt konvent och en tribun för konst och kultur i hela Sverige. Första konventet äger rum i Eskilstuna den 7–10 februari 2018. Folk och Kultur vill främja ett tillgängligt och vitalt kulturliv i hela landet, sprida kunskap om kulturens betydelse både i sig och för andra sektorer samt synliggöra den regionala nivån och vara en mötesplats för det breda kultursamtalet inom alla politikerområden.
Förutom spännande samtal, debatter och seminarium, kommer Folk och Kultur presentera ett digert program av professionella konstnärliga föreställningar och upplevelser. Som deltagare och publik under konventet kommer du kunna ta del av ett brett konst- och kulturutbud från hela Sverige.
Koncernavdelning kultur, Kultur i Väst och Västarvet samordnar deltagandet. Aktörerna som deltar är TILLT, Regionteater Väst, Bohusläns museum, Riksteatern Väst, Trappan, Vara konserthus, Folkteatern, KulturUngdom. Aktörerna kommer att ha egna programpunkter under konferensen samt finnas i Västra Götalandsregionens utställartorg.
Kultur i Väst deltar med följande programpunkter
Torsdag 8 februari
10:20-11:20 Kultur i Väst: Kulturskolan och barn på flykt
11:40-12:40 Kultur i Väst: The PRIO World
Fredag 9 februari
9:00-10:00 Kultur i Väst: Community dance
10:20-11:20 Kultur i Väst: Dirigent – kurs i dirigering för kvinnor
13:00-14:00 Kultur i Väst: Höstrullen – filmfestivalen med de öppna armarna
Västra Götalandsregionens programpunkter hittar du här...
Hela programmet under Folk och Kultur hittar du här...
Mer om Kultur i Västs programpunkter
Kulturskolan och barn på flykt – projekt för att inkludera nyanlända
Malin Aghed berättar om hur projektet Kulturskolan och barn på flykt arbetar för att hitta mötesplatser i kulturskolan, där både ensamkommande och nyanlända barn och unga och ungdomar födda i Sverige ska få bättre uppväxtvillkor genom kulturskoleverksamhet. Som projektledare anställd av Kultur i Väst jobbar Malin i huvudsak med fortbildning och konsultation av kulturskolepersonal, men också med inventering av de resurser som finns inom kulturskolorna i Västra Götaland och kartläggning av deras behov. Projektet Kulturskolan och barn på flykt är nationellt och drivs av Kulturskolerådet, där Kultur i Väst driver den del som berör Västra Götalandsregionen.
The PRIO-world – en exposé över PRIO 0TILL18
PRIO 0TILL18 var den första festivalkonferensen som speglade arbetet med kultur för, av och med barn och unga. I Göteborg samlades 500 deltagare från olika delar av Sverige, 200 medverkande i seminarier, föredrag, konserter och performance. Hur kan vi fortsatt arbeta brett för och med barn och unga över konstformerna?
Communitydans – en metod för dans, delaktighet och utveckling
Välkommen till ett seminarium om dans som gör skillnad, som ställer relevanta frågor i vår samtid och som för samman människor.
Du behöver inte ha någon som helst erfarenhet av dans, för att delta i ett communitydansprojekt. Här är de egna berättelserna och erfarenheterna utgångspunkten. En danskonstnär fungerar som en guide i arbetet. Målet är att deltagaren ska få hjälp med att skildra och förmedla sin berättelse genom dans och rörelse. Att få nya verktyg för konstnärligt berättande kan betyda mycket för individen samtidigt som dansen som konstform stärks. Metoden är också ett form för kommuner och verksamheter som vill jobba med delaktighet.
Ofta utgår ett communityarbete från en plats, och de människor som finns just där. Mötet med danskonstnären sker på hemmaplan, i en trygg atmosfär.
Kultur i Väst har drivit communitydansprojekt sedan 2011. Under seminariet presenterar vi några aktuella projekt, bland annat ett internationellt samarbete med Rotterdam Wijks Theatre, där två holländska danskonstnärer arbetat med svenska och nyanlända kvinnor.
Kort om communitydans
Communitydans är en metod för att erbjuda icke-dansare en möjlighet att uttrycka sig med dans. Arbetet leds av en danskonstnär. Danskonstnären utgår från en plats och invånarna som lever där, och lyfter fram invånarnas berättelser. Även om ett communitydansprojekt kan se ut på många olika sätt, finns några gemensamma ramar:
• målgruppen är alla medborgare – vem som helst
• danskonstnären fungerar som guide eller inspiratör
• deltagarna får möjlighet att göra konstnärliga val
• vägen är lika viktig som målet
• dansen är både ett verktyg och ett konstnärligt uttryck
• man använder en demokratisk metod
• platsen för projektet är ofta en utgångspunkt i arbetet
I communitydans får amatören hjälp med att skildra och förmedla en berättelse eller fråga man tycker är viktig eller angelägen, tillsammans med professionella konstnärer.
Dirigent – kurs i dirigering för kvinnor
Kvinnor är kraftigt underrepresenterade inom dirigentkåren, både i Sverige och i världen. Unga kvinnor har få förebilder på pulten, och kan ha svårt att identifiera sig med en framtida karriär som dirigent. Kultur i Västs dirigentkurs är en satsning på unga tjejer, som just står i begrepp att välja yrke. Målet är att dirigentyrket, på sikt, ska kunna vara ett självklart val för den som har lusten, egenskaperna och drivkrafterna – oavsett kön. Huvudlärare Merete Ellegaard berättar mer om Dirigent, om projektets utmaningar och framgångsfaktorer – och om varför Kultur i Väst valde att göra en kurs för ”bara” kvinnor. Dirigent är ett projekt inom ramarna för Kultur i Västs kurser och fortbildningar och har pågått sedan 2014. Dirigent fick Västra Götalandsregionens jämställdhetspris 2015.
Höstrullen – filmfestivalen med de öppna armarna
Höstrullen är en filmfestival som arrangeras årligen av Kultur i Väst. På Höstrullen visas kortfilmer som är gjorda av grupper inom LSS-verksamhet och gymnasiesärskola. Festivalen är en del av Kultur i Västs konkreta tillgänglighetsarbete för att lyfta, synliggöra och bekräfta filmskapandet i grupper som har svårare att göra sin röst hörd i etablerade filmsammanhang. Tina Weidelt och Lars Lundberg, konsulenter för kulturpedagogik, berättar om sitt strategiska och konkreta arbete med att skapa och utveckla en tillgänglig och inspirerande filmfestival.