
En dag om appar och annat teknikstöd för personer med språk-, läs- och skrivsvårigheter.
Program
09:30-10:00
Kaffe och smörgås.
10:00-10:30
Att återerövra kulturlivet
Om att återerövra kulturlivet efter en synskada. Vad tillgängliga miljöer, tillgänglig teknik, Legimus och syntolkning betyder.
Anette Wilhelmsson är sedan flera år aktiv inom kulturområdet. Hon har arbetat med film, teater, och publicerat konstböcker för barn och driver bokförlaget Amarte.
Anette har bland annat arbetat som funktekpilot på Göteborgs stadsmuseum med projektet Funktek och undervisat på Valands universitetsutbildning av syntolkar.
10:30-11:00
Mötet med studenten – hur vi skapar förutsättningar för goda möten och bra relationer med studenter i behov av läs och skrivstöd.
Elin Nord och Katrin Strindevall, bibliotekarier vid Pedagogiska biblioteket, Göteborgs Universitetsbibliotek, berättar om hur de arbetar med förberedelser och uppföljning av studentmöten.
Lässervice på Göteborgs Universitetsbibliotek fick Amy-priset, MTMs tillgänglighetspris, 2016 för sitt arbete med studenter i behov av läs och skrivstöd.
11:00-12:00
Svenskarna med funktionsnedsättning och internet.
Stefan Johansson är VD för Begripsam AB, vars verksamhet vill bidra till universellt utformade produkter och tjänster som tillgodoser alla användares behov. Begripsam utvecklar och tillämpar metoder så att alla, oavsett förmåga kan vara med och påverka hur produkter och tjänster ska vara utformade. 2017 genomförde Begripsam en undersökning om ”Svenskarna med funktionsnedsättning och internet” för att ta reda på hur personer med funktionsnedsättningar använder internet och vilka svårigheter det kan vara. Resultatet finns i en serie rapporter.
12:00-13:15
Lunch på egen hand.
13:15-14:15
Appar och andra digitala verktyg för personer med läs- och skrivsvårigheter.
Föreläsningen ger praktiska och konkreta tips på olika funktioner och appar som finns som stöd för personer med språk-, läs- och skrivsvårigheter. Detta är t.ex. talsyntes, dikteringsfunktioner, rättstavningsstöd, översättningshjälp och smart anteckningsstöd. En demonstration av flera av dessa verktyg kommer också att hållas.
Johanna Kristensson är leg logoped och språk-, läs- och skrivutvecklare i Halmstads kommun. Hon driver sedan flera år tillbaka bloggen Logopeden i skolan med fokus på digitala lärverktyg för språk-, läs- och skrivutveckling. Hennes senaste bok Alternativa lärverktyg gavs ut 2017 av Natur&Kultur.
14:15-15:00
Bibliotekslagen, riktlinjerna och tillgängligheten.
Vad säger bibliotekslagen och de regionala riktlinjerna kring tillgängliga bibliotekslokaler om vilken teknik och kompetens biblioteken ska kunna erbjuda? Gör vi samma tolkning? Och hur lever biblioteken upp till kraven?
Ninni Eriksson och Örjan Hellström är konsulenter på Kultur i Väst.
15:00-15:30
Kaffe och mingel.
Sista anmälningsdag 24 maj.
Bild: Foto: Fredrik Swedemyr, CC BY-NC-SA 2.0, https://flic.kr/p/jQBELj