
Filmen är ett skickligt medium som talar direkt till våra känslor. Vi förförs, blir rädda, glada, förälskade och arga. Vi både skrattar och gråter till bilderna som strömmar emot oss.
Filmen sveper iväg med oss, kan få oss att glömma både tid och rum. Och dessvärre även glömma att filmen också bär en ideologi, en tanke, driver en tes. Men vi behöver ställa oss frågor kring vem som gjort filmen, varför den är producerad och därmed bli medveten om att allt vi ser och upplever skapar tankar och mönster som vi sedan bär med oss i vår världsbild.
Filmdagen blir en intressant blandning av diskussioner om värderingar, representation och inte minst hur vi tar filmens till synes underhållande eller engagerade innehåll för sanningar om världen..Våra gästlärare för dagen är två av Sveriges mest intressanta filmkreatörer. Båda skapar rörliga bilder med en vilja att kommentera och påverka sin samtid.
Gabriela Pichler, debuterade 2012 med filmen Äta, Sova, Dö, som kammade hem mängder av priser och Gudlbaggar. Gabriela är mitt i slutproduktionen till en ny långfilm som hon skrivit tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri.
Erik Gandini, är dokumentärfilmare som ligger bakom flera internationellt spridda dokumentärer, till exempel Surplus, Videocracy och nu senast The swedish theory of love som vasst kommenterar vår samtid. Erik är professor på Stockholms dramatiska högskola.
INFORMATION OM SERIEN:
Varje kursdag kostar 500 kronor per person. Då ingår lunch och fika.
Plats kan ej avbokas, men det går bra att överlåta sin plats vid förhinder. Förblir platsen tom debiteras ni ordinarie pris.
Bild: Affischen är hämtad från produktionsbolaget Anagrams hemsida