Sajten barnensbibliotek.se vänder sig till barn i första hand. Här hittar de bland annat boktips, tävlingar, skrivtips, pyssel, reportage och författarporträtt, som vi samlar på den här sidan. Har du ett barn i din närhet – tipsa dem gärna om Barnens bibliotek.
Ungdomsböcker, böcker för mindre barn om Ivar och Eddie, vegokokböcker, faktaböcker och podd. Det är mycket som författaren Lisa Bjärbo hinner med. Och hon väjer inte för de svåra ämnena i sitt författarskap, som också är svåra att skriva på ett bra sätt.
I Månadens författare läser du mer om hur hon tänker inför det hon skriver, hur hon närmar sig ett ämne och så för du veta vad hon dagdrömmer om.
Denna gånf i Månadens författare får du träffa Ewa Christina Johansson, författaren som bland annat skrivit Spökfångarböckerna om Tor, Ebba och Sigrid och serien Axels monsterjakt. Hon skriver väldigt olika böcker – för barn i alla åldrar, ungdom och så lättlästa böcker. I månadens porträtt får du läsa om varför och om vad som inspirerat henne som författare.
Den här gången i månadens författare möter vi författaren Anna Ehring som skrivit bokserien Drakhjärta, Här vill inte hundar bo, böckerna om Gammelmormor och Daisy och Miras Martin. I porträttet berättar hon att hon inspireras av människor och relationerna människor emellan. Att det är spännande både när det går dåligt och när man lyckas möta en annan.
Du läser hela intervjun på barnensbibliotek.se
Foto: Stefan Tell
Petter Lidbeck är Månadens författare på barnensbibliotek.se där han också porträtteras. Han är en produktiv författare som ligger bakom bokserien Tre tjejer och böcker som exempelvis Mördarmormor, Det vita huset, Världens elakaste fröken och Flickan och presidenten, för att bara nämna några. Han skriver även tillsammans med Martin Widmark, Max Elmberg Sjöholm och Lisen Adbåge. Petter skriver även böcker för vuxna, då under namnet Hans Koppel.
I intervjun kan du läsa om Petters skolbesök, om varför det är så roligt att skriva och varför han blev författare. Du får även veta mer om hans hemliga laster, som att han gillar hiphop, salta fiskar och hallonbåtar.
Intervjun är gjord av Noomi Hebert och du hittar Månadens författare på barnensbibliotek.se här.
Om du läst böckerna om livet i trädkojan, den som får fler och fler rum för varje bok, har du redan förstått att Andy, han som skrivit böckerna, är knäpp. Helt utan hämningar. I trädkojan kan nämligen vad som helst hända. Om man inte är och jonglerar med motorsågar eller tränar ninjasniglar så kanske man är i detektivbyrårummet med extra allt eller i vågrummet och surfar (och slår skallen i de vassa klipporna) eller i hajakvariet. Barnens biblioteks reporter tog av sig hjälmen, lossade lite motvilligt på säkerhetslinan, monterade ner skyddsnätet och stämde träff med den mest vrickade barnboksförfattaren i världshistorien.
I Månadens författare den här gången får du träffa Andreas Palmaer. Förutom att han skriver böcker i serien om Autografjägarna, skräckisar och serien Fans, för att nämna några, så arbetar han även som recensent och föreläsare i skolor och så är han redaktör på LL-förlaget. Hur hinner du allt?
– Det gör jag väl inte riktigt! Ofta får jag skriva på kvällar och helger. Men jag har valt det själv, så jag klagar inte.
Innan han blev författare arbetade han som redaktör och recensent, så bokbransxchen kunde han rätt bra.
– Tidigare hade jag skrivit ett par pjäser för radio, och jag tyckte det verkade kul att försöka skriva för barn. Det kändes som om det fanns utrymme, som att jag kunde tillföra något. Jag tycker barnboksförfattare är bra på att gestalta, men böckerna kan vara för lika varandra. Nu kanske inte mina böcker är så himla olika de heller, men jag försöker i alla fall.
Charlotta "Lotta" Lannebo har skrivit böckerna om Lilla E, Veke och den röda baddräkten, Judit och Tant Harriet och Jag vill vara jordens medelpunkt. Nu är hon aktuell med bilerboken Olle och Bolle (uttalas Bålle), som är bröder. Den handlar om syskon. De bor med en lite småstressad mamma på Kungsholmen … Just nu håller hon på att avsluta sina studier till lärare, för att kunna arbeta halvtid som lärare och halvtid som författare.
I Månadens författare får du läsa om vad det var som fick henne att börja skriva barnböcker.
Dan Höjer, författaren bakome serierna om Cirkusdeckarna och Strumpmannen, är månadens författare som presenteras på Barnens bibliotek. Där ger han bland annat blivande författare att ljuga, stjäla, att börja från slutet och att skriva dåligt. Att inte tänka efter så mycket innan man har börjat skriva utan låta det komma, att fundera på vad man uppskattar i de böcker man tycker är bra ochsedan försöka göra likadant själv. Och så tipsar han om att ha tålamod och öva mycket.
Noomi Herbert träffade honom i Sundbyberg, där han bor. Porträttet läser du här. Tipsa gärna ett barn i din närhet om intervjuerna!
Foto: Noomi Hebert
"I början var skrivandet som en ventil, för att få ut saker, för att stå ut. Det var privata texter, små konstiga utbrott som jag skrev på min pappas skrivmaskin", säger Åsa Anderberg Strollo. Hon är månadens författare i Barnens biblioteks porträttserie. Hon har skrivit böckerna Bryta om, Blod, Svart sommar, Varm vinter, Hoppas och böckerna om Bruno 3000.
Noomi Hebert har gjort intervjun, som du hittar här.
"Jag var på biblioteket och såg att det fanns en enda bok med en tjej som superhjälte .... så tänkte jag: ”Jaaa! – då kan jag skriva en!"
Författaren Maria Frensborg, som skrivit böckerna om bland annat Stål-Stella, Ellen, skejtar-serien som är lättläst-böcker för vuxna, intervjuas av Noomi Herbert, för Barnens bibliotek. Du läser hela intervjun här.
Foto: Fredrik Frensborg
Magnus Ljunggren är författaren som ligger bakom serierna Riddarskolan och Bästa klubben och en rad ungdomsböcker. Barnens biblioteks Katarina Dorbell har intervjuat honom. Klicka på länken här för att läsa hela intervjun.