Visionärt exempel!

”Titta! Det där huset känner jag igen. Var är det någonstans? Vänta, kolla här på filmen där vi skejtar. Det är ju samma ställe! Men det ser ju inte alls likadant ut…”

Miryam och Kalle går i åttan och är med klassen på biblioteket. De var inte särskilt lockade av att gå dit - men under mötet med äldre film från hemorten väcks ett intresse. De tar fram sina mobiltelefoner och jämför samma filmade miljö,  då och nu. Och efter den inledande tidsresan på biblioteket fortsätter processen i klassrummet:

//Eleverna laddar hem äldre film från webben, de klipper ut delar de är intresserade av att jobba vidare med och de går ut i verkligheten och filmar platser i närmiljön som är viktiga för dem. Några av platserna är identiska med dem i filmklippen, andra är helt nya. Dåtid och nutid klipps ihop och kompletteras med ljud, där eleverna beskriver sina relationer till platserna och sina visioner om framtiden. Men där finns något mer. Där finns röster ifrån elevernas intervjuer med äldre, som beskriver samma platser men ur andra tidsperspektiv och med dåtida visioner blandade med dagens. Helt nya berättelser skapas här i ett kreativt samspel mellan igår, idag och imorgon.//

Senaste nyheter

 • Möt en länshemslöjdkonsulent!

  tisdag 27 maj 2014
  Kulturkatalogen Väst Slöjd i Väst arbetar mycket med de ideella hemslöjdsföreningarna i regionen och har ett stort kursutbud tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan. Här berättar länshemslöjdkonsulent Hillevi Gunnarsson om sitt arbete på Slöjd i Väst.
 • Vill du äga kulturarvet?

  måndag 2 december 2013
  Kulturarv/ABM Kulturarv är något spännande som finns överallt. Vi äger kulturarvet tillsammans heter en ny folder som Kultur i Väst och Västarvet arbetat fram. Målsättningen med arbetet är att vårt gemensamma kulturarv ska användas av så många som möjligt. Att äga kulturarvet är en rättighet för alla.
 • Arena 49 – ny mötesplats för hållbar samhällsutveckling

  torsdag 28 november 2013
  Kulturarv/ABM Arena 49 är en mässa med fokus på natur och kultur som drivkraft för en hållbar samhällsutveckling. Mässans första år visade upp det utvecklingsarbete som sker i kommunerna i Västra Götaland. Cirka 400 tjänstemän och politiker besökte mässan, 20 kommuner och inbjudna utställare visade upp spännande projekt, nätverkade och sådde frön till framtida utveckling.