2009-12: Staffan Hjalmarsson - Gullspångsmodellen

Staffan Hjalmarsson. Foto: Staffan Melin.Hur kan kultur hjälpa en kommun att utvecklas? Går det att boka en konferensanläggning i Hova för 48 kronor per person? Vad krävs för att driva ett förändringsarbete? Vi träffade Staffan Hjalmarsson, kulturutvecklare i Gullspångs kommun, för att höra mer om Gullspångsmodellen – kulturutveckling i glesbygdskommuner.

Vad är Gullspångsmodellen?

– Gullspångsmodellen är en verktygslåda som man kan använda i mindre kommuner om man är nyfiken på kultur som motor för samhällsutveckling. Det är inget färdigt koncept på samma sätt som till exempel cultural planning, men däremot kraftfulla sätt att både tänka men framför allt göra för att förändra och utveckla.

– En viktig del är det lokala. Hur ser det ut och hur kan vi jobba med det. En annan del är att inte låta andra bestämma agendan eller arenan. Inte bara visa den kultur som råkar komma förbi, utan att man själv är aktiv som kommun och invånare och inspireras till att vara aktiv.

– Det är också ett sätt att med en kritisk reflektion i botten lära sig själv, invånare och det professionellt drivna kulturlivet att glesbygden är en spännande plats med möjligheter. Både att stanna kvar i, men också att flytta in till och utvecklas tillsammans med.

Kan även andra kommuner arbeta med den?

– Självklart. Varje kommun är unik med sina egna problem och möjligheter, så det gäller att anpassa och blanda. Kanske hämta lite från Gullspångsmodellen, lite från cultural planning samt kraft från andra processer. Processer som jag tänker kan vara allt från stora kulturinstitutioner i New York eller Sydafrika eller reklamstrategier från aktivistnätverk.

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska kulturutveckla en kommun?

– Ödmjukhet och att hela tiden orka vara självkritisk. Och med en lagom balans också vara demokratisk och transparant i alla steg man tar, samtidigt som man ibland får tänka lite Vilda Västra Götaland. Det är också viktigt att alla som går in i processen gör det med ett lärande-perspektiv. Att det finns något okänt och kanske även nytt som man måste lära sig som både kommer att göra ont men också förhoppningsvis att utveckla.

Hur arbetar du som både konstnär och kulturutvecklare i en kommun?

– Jag har delvis flyttat till kommunen och driver som konstnär en alternativ plats för konstnärer och politiska aktiv, HovaBungalow.org. Det är ett fristående projekt som jag driver tillsammans med min konstnärskollega Anders Lindgren i AnimalSpirits.org. Det är plats för de som inte har råd att åka iväg någonstans, till exempel teatergrupper, politiskt aktiva och grupper som inte har råd med vanliga glassiga konferensanläggningar.

– Jag har jobbat med idébaserad konst mer eller mindre professionellt i snart tio år och det ger en bra grund att stå på. Där ingår kännedom om det oerhört sega i att ge sig på att förändra samhället och sig själv, och det dubbla i att ge sig på processer utifrån en oftast dålig budget och skyhöga inre och yttre förväntningar.

Tycker du att Västra Götalandsregionen är en bra region att verka i?

– Som konstnär och boende både i Hova och i Göteborg kan jag ibland bli besviken. Ett tag tänkte jag att det bara var mitt fel, att jag var en dålig konstnär som var sur och vresig för att ingen gillade konst. Men sedan har det nog svängt. Jag vill så klart bli en bättre konstnär, men det handlar också om att det finns något provinsiellt i regionen. En grabbig och lite slö kulturvärld. Det saknas en kritisk diskussion kring vad kultur och konst kan vara och innebära.

– Som kulturutvecklare i Gullspångs kommun känns det däremot piggare. Jag träffar många modiga och kärleksfulla tjänstekvinnor och –män i regionen nästan varje vecka. En sorts bra blandning av kritisk reflektion, pragmatism, verkstad och uthållighet som jag tror är nödvändigt om man skall driva ett förändringsarbete. En fin sorts förståelse kring både att det krävs tid och att man även måste hamra på rätt så snabbt ibland.

Fakta

Namn: Staffan Hjalmarsson.
Bor: I HovaBungalow.org, Göteborg och nykär i Stockholm.
Ålder: 30 år.
Yrke: Kulturutvecklare, konstnär och pedagog.
Om jag inte var konstnär skulle jag vara: politiker eller något med mat och hundar. Hundkock kanske eller driva ett hundpensionat på halvtid och vara kommunpolitiker på andra.
Hemsida: Gullspangsmodellen.info, HovaBungalow.org, AnimalSpirits.org.

Läs också

 • Gullspångsmodellen är en modell om kulturutveckling, speciellt anpassad för dig som arbetar och...

Senaste nyheter

 • Upphandling av databaser till kommuner

  torsdag 20 november 2014
  Konst Många kommuner har bristfälliga databassystem för registrering av den kommunala konstsamlingen. Nu har konstkonsulenterna inlett ett arbete tillsammans med ett antal kommuner för att upphandla ny programvara.
 • Ljudmagasinet - om fotokonst, spel och om att mista synen

  torsdag 13 november 2014
  Ljudmagasinet Äntligen ett nytt Ljudmagasin! Den här gången kan vi bjuda på ett starkt reportage om att förlora både synen och hörseln. Vi ska också få veta mer om en taktil fotoutställning där dövblinda har tagit alla bilder, och prova ett nytt dataspel, tillgängligt för synskadade.
 • 5 X Mixed Minds – Kultur i Väst bjuder in till öppet samtal

  onsdag 12 november 2014
  Film I våras startade projektet Mixed Minds, ett utvecklingsprogram för konstutövande kvinnor som vill tänja på gränserna för vad rörlig bild är, och vem som kan göra film. Den 29 november kan du möta deltagarna och höra vad som hände när rörlig bild tog ett kliv in i deras verksamhet.