2009-12: Staffan Hjalmarsson - Gullspångsmodellen

Staffan Hjalmarsson. Foto: Staffan Melin.Hur kan kultur hjälpa en kommun att utvecklas? Går det att boka en konferensanläggning i Hova för 48 kronor per person? Vad krävs för att driva ett förändringsarbete? Vi träffade Staffan Hjalmarsson, kulturutvecklare i Gullspångs kommun, för att höra mer om Gullspångsmodellen – kulturutveckling i glesbygdskommuner.

Vad är Gullspångsmodellen?

– Gullspångsmodellen är en verktygslåda som man kan använda i mindre kommuner om man är nyfiken på kultur som motor för samhällsutveckling. Det är inget färdigt koncept på samma sätt som till exempel cultural planning, men däremot kraftfulla sätt att både tänka men framför allt göra för att förändra och utveckla.

– En viktig del är det lokala. Hur ser det ut och hur kan vi jobba med det. En annan del är att inte låta andra bestämma agendan eller arenan. Inte bara visa den kultur som råkar komma förbi, utan att man själv är aktiv som kommun och invånare och inspireras till att vara aktiv.

– Det är också ett sätt att med en kritisk reflektion i botten lära sig själv, invånare och det professionellt drivna kulturlivet att glesbygden är en spännande plats med möjligheter. Både att stanna kvar i, men också att flytta in till och utvecklas tillsammans med.

Kan även andra kommuner arbeta med den?

– Självklart. Varje kommun är unik med sina egna problem och möjligheter, så det gäller att anpassa och blanda. Kanske hämta lite från Gullspångsmodellen, lite från cultural planning samt kraft från andra processer. Processer som jag tänker kan vara allt från stora kulturinstitutioner i New York eller Sydafrika eller reklamstrategier från aktivistnätverk.

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska kulturutveckla en kommun?

– Ödmjukhet och att hela tiden orka vara självkritisk. Och med en lagom balans också vara demokratisk och transparant i alla steg man tar, samtidigt som man ibland får tänka lite Vilda Västra Götaland. Det är också viktigt att alla som går in i processen gör det med ett lärande-perspektiv. Att det finns något okänt och kanske även nytt som man måste lära sig som både kommer att göra ont men också förhoppningsvis att utveckla.

Hur arbetar du som både konstnär och kulturutvecklare i en kommun?

– Jag har delvis flyttat till kommunen och driver som konstnär en alternativ plats för konstnärer och politiska aktiv, HovaBungalow.org. Det är ett fristående projekt som jag driver tillsammans med min konstnärskollega Anders Lindgren i AnimalSpirits.org. Det är plats för de som inte har råd att åka iväg någonstans, till exempel teatergrupper, politiskt aktiva och grupper som inte har råd med vanliga glassiga konferensanläggningar.

– Jag har jobbat med idébaserad konst mer eller mindre professionellt i snart tio år och det ger en bra grund att stå på. Där ingår kännedom om det oerhört sega i att ge sig på att förändra samhället och sig själv, och det dubbla i att ge sig på processer utifrån en oftast dålig budget och skyhöga inre och yttre förväntningar.

Tycker du att Västra Götalandsregionen är en bra region att verka i?

– Som konstnär och boende både i Hova och i Göteborg kan jag ibland bli besviken. Ett tag tänkte jag att det bara var mitt fel, att jag var en dålig konstnär som var sur och vresig för att ingen gillade konst. Men sedan har det nog svängt. Jag vill så klart bli en bättre konstnär, men det handlar också om att det finns något provinsiellt i regionen. En grabbig och lite slö kulturvärld. Det saknas en kritisk diskussion kring vad kultur och konst kan vara och innebära.

– Som kulturutvecklare i Gullspångs kommun känns det däremot piggare. Jag träffar många modiga och kärleksfulla tjänstekvinnor och –män i regionen nästan varje vecka. En sorts bra blandning av kritisk reflektion, pragmatism, verkstad och uthållighet som jag tror är nödvändigt om man skall driva ett förändringsarbete. En fin sorts förståelse kring både att det krävs tid och att man även måste hamra på rätt så snabbt ibland.

Fakta

Namn: Staffan Hjalmarsson.
Bor: I HovaBungalow.org, Göteborg och nykär i Stockholm.
Ålder: 30 år.
Yrke: Kulturutvecklare, konstnär och pedagog.
Om jag inte var konstnär skulle jag vara: politiker eller något med mat och hundar. Hundkock kanske eller driva ett hundpensionat på halvtid och vara kommunpolitiker på andra.
Hemsida: Gullspangsmodellen.info, HovaBungalow.org, AnimalSpirits.org.

Läs också

 • Gullspångsmodellen är en modell om kulturutveckling, speciellt anpassad för dig som arbetar och...

Senaste nyheter

 • Upphandling av databaser till kommuner

  måndag 23 februari 2015
  Konst Många kommuner har bristfälliga databassystem för registrering av den kommunala konstsamlingen. Nu har konstkonsulenterna inlett ett arbete tillsammans med ett antal kommuner för att upphandla ny programvara.
 • Ljudmagasinet - om semlor, hembygd och konst

  torsdag 19 februari 2015
  Ljudmagasinet Ett nytt nummer är ute och den här gången blir det bokstavligt talat andra bullar. Vi ska nämligen få veta mer om den nya semlan - i korv med bröd-format. Vi kommer också att prata om ett konstprojekt som skapar möten mellan olika världar, och så får du veta mer om tillgängligheten på hembygdsgårdarna runt om i Sverige.
 • AiR 2015 – miljon att söka för internationella konstresidens

  torsdag 12 februari 2015
  Konst Nu utlyser kulturnämnden årets internationella konstresidens med en total budget på en miljon kronor. Medlen kan sökas av konstinstitutioner i Västra Götaland som har regionala uppdrag och ska utföras i samarbete med minst en fri, självorganiserad konstaktör eller konsthall i Västra Götaland.​