Frame Filmfestival 2011

På plats under Frame 2011 hade vi våra nya hjältar Citizen Kino. De är en plattform av och för filmälskare och de tycker särskilt mycket om att uppmärksamma lokala event och filmskapare. Så det kändes ju rätt självklart att deras utsända skulle vara med på Frame och fånga in festivalstämningen till sin podradio.

Citizen Kino tog tempen på festivalen och intervjuade filmare, jury och arrangörer och har även med godbitar från prisutdelningen. Här kan du lyssna och drömma dig tillbaka:

Citizen Kino: Specialepisod
#1- Frame Filmfestival Och så var 2011 års Frame Filmfestival över!

 

Johanna Pyykkö, från Borås blev Frames stora vinnare! Hennes ”Vi ska plocka Pascal inatt” tog hem flera av de prestigefyllda priserna. Dels vann hon första pris i Tungviktklassen (20-26 år) men hon vann också WIFT/Dagsljus teknikpris som gick till bästa kvinnliga regissör. Dessutom vann hon Mediapoolens stipendium på 10 000 kr som också innebär bred distribution till skolor.

Juryns motivering löd: ”En komisk och samtidigt provocerande film som skaver och sticker ut. Den skildrar könsroller som vi sällan ser dem på film, samtidigt som den är mycket skickligt genomförd i manus, skådespeleri och foto. En härlig film utan pekpinnar där åskådaren tillåts att både skratta och bli förbannad.” Vinnaren i mellanvikt (ålder 16-19 år)
var en mångbottnad och suggestiv thriller ”Svart fiktion”  skapad av Marcus Romfelt från Götene. 

Dessa två vinnaren direktkvalificeras också till SM i kortfilm; Novemberfestivalen.

Årets Vinjettstipendiat - som innebär en check på 5000 kronor och äran att få göra nästa års Frame vinjett vanns av Johann Thorleifsson som gjort filmen ”Frank”.

Övrig vinnare

2:a pris Tungvikt; Emil Gustavsson Ryderup ”Friend of Flies”
3:e pris Tungvikt; Marina Nyström ”Idol-My- på väg”
2:a pris Mellanvikt; Olle Öberg, ”Alis brev”
3:e pris Mellanvikt; Mattias Thernström Florin, Marcus ThernströmFlorin, Fanny Blombäck ”Förlåt.”
1:a pris Lättvikt; Jacob Eklöf, Matilda Holmgren, Vera Pawlowska, Anthon Brunzell ”Kärleken till fotboll”
2:a pris Lättvikt; Kalle Weding-Frendsten ”Oskar”
3:e pris ´Lättvikt; Anna Nedeljkovic ”Vad kommer att hända”

Övriga priser

Gothenburg Filmstudios pris som innebär en dag i Filmstudion och totalt 20 000 kronor i tekniksstöd vann Martin Öller ”Jeden”.

Övriga priser som delades ut var ett besök på ”Snabba Cash” i samarbete med produktionsbolaget Tre vänner, galabiljetter från Film i Väst, Prispaket från Göteborg Internationella Filmfestival.

Publikens Pris

På hemsidan pågick en intensiv röstning för att utnämna publikens egna favoriter, det var spänning in i det sista och nu är även dessa vinnare är klara.

Lättvikt: Julia Nyman "Ingen dans på rosor"
Mellanvikt: Johan Nordahl "Okänd"
Tungvikt: Johann Thorleifsson "Frank"

Om 2011 års Frame Filmfestival

Årets Frame Festival präglades av en spännande genre- och uttrycksspridning blandar filmerna och pristagare var genomgående personliga, egensinniga och modiga i sina uttryck. Juryn fick se allt från tunga dokumentärer och snygga fictionfilmer till ironiska käftsmällar.

Glädjande nog så kom det fler filmer än någonsin från hela regionen; totalt tjugotalet kommuner i Västra Götalandsregionen bidrog med 73 filmer. Men trots införande av vårt motivationspris riktat mot unga kvinnliga filmskapare där WIFT( Women in Film and Television) tillsammans med Dagsljus delar ut ett teknikpris på 25 000 kronor, har vi inte lyckats få balans mellan medverkande tjejer och killar. Totalt 17 kvinnliga regissörer mot 40 manliga regissörer, övriga 16 filmer mixad regissörsgrupp.

Stämningen har varit tät under festivalen och det har också funnits utrymme för utbyte och mingel. Verksamheter som jobbar med ungas filmskapande reste till Roy från hela regionen och mötte filmarna i Roys foajé.

Vi börjar nu att ladda för 2012 års Frame Filmfestival, gör det
du också! 

Har du frågor, e-posta oss på info@frame.nu.

2011 års vinjett är gjord
av vinjettpristagaren Anthon Bohlin och premiärvisades den 1 oktober på Frame,
nu ligger den här tills det är dags för vinjetten 2012!

 

Frame är en regional uttagningsfestival till
Novemberfestivalen i Trollhättan.
Filmare som bor, jobbar eller tillfälligt studerar i
Västra Götalands regionen kan kvalificera sig till Novemberfestivalen via denna
uttagning. Det inte är tillåtet att anmäla sin film till mer än en regional
uttagning och dubbelanmälan leder till diskvalificering.
Mer information om
Novemberfestivalen – arena för ung svensk film finns på www.novemberfestivalen.se
Nu kan du gilla vår sida på Facebook

2011 års jury:


Emma Engström är kultur- och nöjesreporter på GP sedan 1997 och filmkritiker sedan 2000. Hon har läst kulturvetarlinjen i Göteborg, drama-teater-film på universitetet i Lund och har på senaste år bland annat gått skrivarutbildningen Tag & Skriv på Nordiska folkhögskolan. Gillar sjungande skådespelare, jordens undergång, skuld och skam och diskbänksrealism.

Michael Petersen är yrkesverksam filmfotograf med lång erfarenhet av reklam- och långfilm. Han är också en av initiativtagarna och delägarna till Gothenburg Filmstudios och Cameracenter. Fascineras av bildspråk och teknikens betydelse för gestaltning inom filmmediet, att man kan berätta så oerhört mycket med bilder och sättet man väljer att använda tekniken.

Pia Tjäder är manusförfattare och filmregissör, bosatt i Göteborg med utbildning från Nordland- Kunst och Filmskole samt kurser på Filmhögskolan. Hon jobbar med både rent konstnärliga och mer kommersiella produktioner. Just nu arbetar hon med kortfilmen "Som en dröm", beställningsfilmen "Tio pinnar i luften" och utvecklingen av långfilmsmanus.

Sofia Hög är Mediapoolens representant i årets jury. Sofia är biblioteks- och informationsvetare och arbetar som bibliotekarie på Mediapoolen. Där ansvarar hon för Skolbibliotekstjänst och Boklåneservice samt sitter i redaktionen för Pedagogiskt fönster. Sofia trivs bäst när hon får djupdyka i språk och berättelser i alla former.

Ulrika Grönerus jobbar som pr-chef på Göteborg International Film Festival. Hon har tidigare jobbat med andra kulturformer; teater och konst (Riksteatern och haft ett eget internet-galleri). I filmväg föredrar Ulrika långsamma realistiska dramer, skräckfilm och allt av Hayao Miyazaki (han som gjort Spirited Away, Totoro m fl). Gillar filmer som får henne känslomässigt berörd och de får gärna ha en oväntad twist. Det kommer hon därför att hålla lite extra utkik efter i Frame-tävlingen.

 

Urvalsgrupp

Vi har en urvalsgrupp bestående av unga filmare som kommer att se alla årets filmer och ta fram ett urval till juryn.

Gruppen består av:

Billy Söderholm är utbildad på Högskolan i Skövde och Högskolan i Dalarna med en examen i Media."Driver sedan ett par år egen firma samtidigt som jag arbetar på lokal-TV stationen Öppna Kanalen Skövde. De uppdrag jag har är mest inom reklam-, dokumentär- och utbildningsfilm samt webb. Jag tycker det ska bli kul att se filmerna som skickas in till festivalen och hoppas att hitta några riktiga guldkorn."

 

Jenny-Li Levin gick filmlinjen på Katrinebergs Folkhögskola, efter två år startade klassen "Everyone We Know" (EWK), en ekonomisk förening för filmskapare, som nu har kontor i Röda huset på GFS. Hoppade sedan direkt in i andraårskursen för teater på samma skola. Är frilansare, med bas i Göteborg, och jobbar just nu till och från på inspelningen av "Call Girl". -Där finns inget mer intressant, som att ta sig fram den hårda vägen. Speciellt för mig som försöker slå mig fram både framför, och bakom kameran.Katerina Pavlou är född och uppväxt i Göteborg. "Älskar filmer från 50- och 60-talet, då skåderspelerskorna hade hela paketet, de kunde sjunga, dansa och till och med agera. Nu till hösten kommer jag att befinna mig på Öland, där jag ska studera dokumentärfilm. Tidigare erfarenheter byggde jag upp via Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Där studerade jag "Feministiskt Focus". Kan nog översättas som genus och TV-produktion. Om DU inte har fått nog av mig, hugg tag i mig och fråga mig något."

William De Young är en fattig student som flyttade från småstaden Mariestad för att komma till sköna Göteborg med målet att utveckla sitt filmskapande. Han har därför pluggat historia på Göteborgs universitet. "Drömmen om att göra filmer har jag haft sedan jag var 10 år och såg på gamla 80-tals skräckfilmer med min far och tänkte: Sånt där vill ju jag göra! Men problemet har alltid varit just det. Hur gör man? Kan man verkligen bli till exempel filmregissör i Sverige? Ja det kan man, om man tror på sig själv och aldrig ger upp drömmen. Det har blivit min livsfilosofi, Att aldrig ge upp drömmen, även ifall den känns så otroligt långt borta. Det är meningen med drömmar, att de inte ska vara för lätta att överkomma. Då försvinner ju själva poängen.

Så med sex halvbra kortfilmer bagaget (var av två har varit med på FRAME) forsätter jag min strävan att utveckla mig själv och mitt filmskapande tills drömmer blir sann och det glädjer att jag får vara en av dem som kan hjälpa andra med samma drömmar som mig att komma närmare sitt mål."

Läs också

  • Frame 2013 – boka in datumen redan nu Arbetet med 2013 års Frame Filmfestival har smugit igång och...

Senaste nyheter