Frame Filmfestival 2009

Priser

Tungvikt 1:a pris - Final Cut Express från MacSupport, Göteborg. Mellanvikt 1:a pris - Ipod Nano, MacSupport, Göteborg.
Lättvikt 1:a pris - Bjud klassen på en bioupplevelse, Skolbio Göteborg. Specialpris för bästa ljud i mellanvikt och tungvikt vinner en halvdags workshop med en professionell ljudläggare och filmmusikkompositör; Per-Henrik Mäenpää.
frame vandringsstaty - vinnarna får också äran att plocka hem ett vandringspris. 5000 kronor i form av ett arbetsstipendium samt äran att få göra frame-vinjett till nästa års final kommer också att delas ut under festivalen.

Gäster på frame festivalen

Annika Holmberg, projektledare SVT drama
Christer Nilsson, producent Göta Film
Hillevi Råberg, producent Illusion film
Lars Väringer, skådespelare
Olle Sjögren, professor Filmvetenskap

Underhållning på frame

House of Trees - underbar poetisk och mjuk musik. Bandet består av Rob Co, Djamila Skoglund Voss and James Carnell som träffades när de studerade musik vid Paul McCartney's Institute for Performing Arts. Lyssna på House of Trees här:wwwww.myspace.com/houseoftreesmusic
Curly Lou - Clara Gustafsson levererar filmstämning med toner av regntugna skyar, liljekonvaljer och svunna tider. Lyssna på Curly Lou här: www.myspace.com/vocalissa
MINT- gruppen Mint består av Mette Sommer – sång, Maria Norén – elcello, kör, Yohanna Eek – slagverk, kör och backtrack. De har alla tre varit verksamma som musiker på olika håll de senaste 10 åren. Under hösten 2008 möttes de och bandet Mint blev till. Mötet mellan Mettes catchiga poplåtar och det udda soundet är väldigt lyckat. Elcellon smälter ihop med slagverket, backtracket bidrar med melodislingor och monotona beats och sången förmedlar mörker och ljus om vartannat. Lyssna på Mint här: www.myspace.com/mintminmint

Gruppen Mint spelar på frame 2009

Jury 2009

Årets jury består av följande:
Paula Wahlbom,  Göteborg Internationella Film Festival
Andrea Östlund, Rookiefilm, Film i Väst
Viktor Eriksson, filmskribent och filmkritiker
Kalle Gustafsson, Soundtrack of our Lives och kompositör till filmmusik

2009 års placeringar

Lättvikt 

Första pris: Teddys Resa av Sofie Hellström & Stella Jaskoviak
Första pris går till en välgjord men framförallt oerhört ärlig och uppriktig film. En film som med sin varma kreativitet och oändliga charm fyllde oss i juryn med så mycket kärlek att vi steg till väders likt vi varit snörade till ballonger. Grattis till vinsten som bestod av biobiljetter, böcker, blommor, ett vandringspris och ett skolbiobesök för hela klassen på Skolbio Göteborgs repetoar.

2:a pris: Vidare av Rasmus Lygner
Andra pris går till en film och en regissör som är modig nog att gå sin egen väg. Med sin formsäkerhet och sitt konstnärliga helhetsgrepp har han gjort en film som är meditativ och behaglig såväl som mogen och tankvärd.

3:e pris: Fusk AB av Saga Hedlund & Stina Tegnér.
Det är modernt, det är snyggt, det är satir, det är nytt. Det är på det hela taget sabla bra. 

Bästa produktion: Detox Box av Andrea Jernberg, Maja Konic, Jenny Friman.
Bästa produktion går till en film som lämnat ytterst lite åt slumpen. Koreografi, kostym och inspelningsplatser. Den visar upp ett krävande heltidsarbete som förtjänar uppmärksamhet såväl som det här priset.

Bästa idé: Globaliserat kök av Fabian Wingfors Bästa idé går till en film som låter bli att gå vilse i en effekt. Istället drar den sig ett poetiskt som politiskt steg längre och blir en självreflexiv version av ICA-reklamerna. 

Mellanvikt

Första pris: Jag har aldrig av Maria Eriksson
En film där fotot är enastående men kameran osynlig. Där historien är laddad men inte behöver vara extraordinär. Där den smittsamma ångesten är så påfallande och autenticiteten så genomträngande så det känns som att du själv satt i vännernas kök.  Grattis till vinsten som bestod av biobiljetter, böcker, blommor, ett vandringspris och en Ipod Nano (MacSupport).

2:a pris:  Fallen Leaves av Björn Petersson
Andra platsen i Frames Mellanviktsklass går till en film som med sitt poetiska bildspråk och sin ljuvliga stämning är ett skinande exempel på att en bild verkligen säger så mycket mer än 1000 ord. Söt, fin och vacker. 

Bästa animerat: Icka Sängen av Johannes Widholm
Med spröd animation, en jollrande kreativitet och en fulländad känsla för det svenska ordet "lagom" går priset för Bästa animerad film till Icka Sängen.

Bästa foto: Människan av Nils Kjerstadius
Går till en film vars foto är värt vartenda superlativ i boken men främst för att det skildrar livsöden med bilder så drabbande att de fortfarande är kvar på våra näthinnor. 

Tungvikt

Första pris: Ljuset av Gustav Annerblom
Första platsen i Frames Tungviktsklass. Tyngst av de tyngsta. Går till en film som är som ett litet fyrverkeri av små sublima explosioner. Det är en historia drabbande och rörande på ett så starkt plan att det känns som filmskaparen har slagit sönder sig själv och strösslat skärvorna över sitt verk. Vilket resulterat i ett pärlband av ångest, skönhet och dyster kärlek. Det är det överlägset bästa som vi sett på årets festival. Det är en film som besitter ett helt eget formspråk värdigt en långfilmsdebut och förstås värdigt Frames 1:a pris. Grattis till vinsten som bestod av biobiljetter, böcker, blommor, ett vandringspris och en Final Cut Express (MacSupport).

2:a pris: Kom närmare av Maria Eriksson
Vart ska man börja? Det känsliga spelet, så rörande med sin trovärdiga dialog. Det faktum att det är en film som står för sig själv utan några som helst effekter. Eller att den tar ett egentligen ganska urvattnat koncept och ändå får det att kännas färskt. Av alla vackra ord kunde vi i chock egentligen bara utbrista ”shit va bra”! 

3:e pris: Pojke Hjärta Flicka av Emil Gustavsson Ryderup
Storhet i det lilla. En färdig film som är perfekt i längd och medveten om det. För trots sin storlek och längd så är den som en sexfilig motorväg rätt in i känslocentrat. Den välgjorda lilla filmen som kunde.

Bästa Foto: Read My Mind av Jessica Jankert
Med variation och uppfinningsrikedom visar den här filmen att det endast är fantasin och engagemanget för den som sätter gränserna. Det står klart för oss i Juryn att just det här fotot inte känner några gränser. 

Bästa regi/skådespel: Städad vänskap av Jon Blåhed
Vid första anblick en ganska osmickrande roll som tack vare sin igenkänning och varma humor ger en väldigt ångestfylld film en välbehövlig motpol. En prestation som ena stunden får oss att se en skön snubbe och andra stunden en irriterande slusk. 

Arbetsstipendium på 5000 kronor går till Björn Pettersson

Vi har ett specialpris här på Frame. Det innefattar ett arbetsstipendium och äran att få göra vinjetten till nästa års festival. I år tillfaller priset en filmskapare som genom sina filmer visat på en enorm bredd och skaparglädje. En filmskapare som kan behandla det enkla och konstnärliga. Det isolerade och deprimerande men som inte heller räds för att ha kul och göra film utan några högborna pretentioner. Björn Pettersson får också äran att göra 2010 års vinjett för frame filmfestival.

Bästa ljud/musik: 
The only way to wash away my sins is if Jesus takes a piss in my face av Axel Johansson
En musikläggning som ena stunden med sin noír-drypande monolog och beboppiano får oss att vilja sippa jack daniels och byta gångstil. För att i nästa stund få oss att bara sitt, titta och framför allt lyssna hänfört på den ordlösa historia som smeker oss likt en smutsig indiansommar.
Ljuset av Gustav Annerblom En autenticitet där ljud och musik bryter ut ur de standardmässiga konventionerna om diegetisk kontra icke-diegetiskt ljud och ger oss en tredimensionell bild i rummet såväl som i karaktärerna och historien.

Senaste nyheter