Här hittar du publikationer från ämnesområdet arkitektur, som vi har tagit fram. Du kan använda materialet i skolan eller i projekt tillsammans med barn.
Du kan alltid höra av dig om du undrar något.
Att behöva ligga på sjukhus kan vara skrämmande och obehagligt oavsett om man är vuxen eller barn. Man längtar hem till sina egna grejer och sin egen miljö, bort från oro och sjukdom. I skriftenLekande läkande rum beskrivs hur unga patienter får vara med och forma sin vårdmiljö och vilken betydelse det får för dem.
I denna skrift kan du läsa om tre gymnasieskolor med byggprogram i Västra Götaland, som har valt att samarbeta med två universitet med arkitektutbildningar.
Samarbetet är en bra början för att på sikt nå fram till den goda dialogen mellan alla parter i byggprocessen.
Denna handbok är till för dig som får det spännande uppdraget att genomföra eller delta i en trygghetsvandring med barn och unga. När ett område ska förbättras kan en trygghetsvandring vara ett effektivt sätt att inventera miljön och att samla in olika gruppers erfarenheter.
Sverige har förbundit sig att leva upp till FN:s konvention om barnets rättigheter och i det arbetet är metoden också ett verktyg. Om barn och ungdomar får delta i en vandring ger man dem en chans till inflytande över våra gemensamma platser.
De unga får komma till tals och får möta personer som har ansvar för den byggda och planerade miljön. Det är också ett sätt att ge beslutsfattare och andra vuxna tillgång till barnens insikter om sin närmiljö.
Boken bygger på ett samarbete mellan Västra Götalandsregionens Kultur i Väst och Uddevalla kommun, där fyra pilotprojekt har genomförts.
Här hittar du en enkel beskrivning av hur du kan jobba med arkitekturpedagogik i sex steg – från idé till förslag.