Nu står det klart att EU väljer att förlänga REBUS-projektet. Under våren 2013 ska projektgruppen arbeta med att sprida metoden där barn och unga görs delaktiga i formandet av sin närmiljö.
– Det förlängda uppdraget betyder att vi har möjlighet att sprida REBUS-metoden i regionen, men även att nå ut till övriga Europa, säger Mania Teimouri, arkitekturkonsulent för barn och unga på Kultur i Väst.
Man har valt ut förskolor och skolor i Norge och Sverige som ska läsa boken; REBUS – vägen till en bättre skolmiljö. Dessa skolor ska sedan ingå i en fokusgrupp och tycka till om boken och REBUS-metoden. Synpunkterna man får in kommer att användas och bland annat ligga till grund för en tunnare inspirationsfolder. Där kommer man att beskriva hur man kan göra barn och unga delaktiga i formandet av närmiljön i skolan eller förskolan.
– På så sätt kommer det vara lättare att hitta inspiration till hur man kan gå tillväga för att genomföra förändringar i skolans eller förskolans miljö, tillsammans med barnen. Foldern ska ges ut på svenska, norska, danska och engelska för att kunna spridas till så många som möjligt inom EU.
Sverige och de övriga skandinaviska länderna ligger förhållandevis långt fram i de här frågorna men Mania ser ett ökat intresse från omvärlden.
– Det märker jag när jag är på konferenser och genom kontakt med olika nätverk. I Finland och Frankrike ligger man långt fram när det gäller att arbeta med arkitekturpedagogik och läran om arkitektur. I England är man bra på att involvera barn och unga i stadsbyggnadsprojekt, men då handlar det om äldre barn, inte förskolebarn. I Sverige är vi bra på att arbeta med barn och ungas perspektiv på många olika plan och nu frågar alltfler efter material på engelska, som man vill använda som handledning eller inspiration för egna projekt. Så det finns helt klart ett sug. Jag har till och med fått förfrågningar från Australien.
Kontakt
Mania Teimouri
konsulent samtida konst, arkitektur, form och design